Donald Trump se chystá snižovat daně. Chce znovu vyjednat i dohodu o volném obchodu NAFTA.

Americký prezident Donald Trump se chystá rapidně snižovat daně firmám i jednotlivcům. Severoamerickou dohodu o volném obchodu NAFTA, kterou před 23 lety USA uzavřely s Kanadou a Mexikem, chce Trump vyjednat znovu.

Návrh daňové reformy zahrnuje snížení daně z firemních zisků z 35 na 15 procent i nižší zdanění jednotlivců. Reforma, kterou ještě musí schválit Kongres, podle Bílého domu podpoří hospodářský růst a zajistí pracovní místa i prosperitu americké střední třídě.

Ekonomové ale upozornili, že snížení daní povede k růstu rozpočtového deficitu. Ministr financí Steven Mnuchin ale tvrdí, že Trumpův plán „za sebe zaplatí hospodářským růstem”.

„Bude to nejvýraznější snížení daní a největší daňová reforma v historii naší země,” prohlásil Mnuchin.

Plán počítá se zjednodušením daňových pravidel i se zrušením některých daní. Zahrnuje rovněž snížení nejvyšší sazby daně z příjmů jednotlivců na 35 procent ze současných 39,6 procenta a zdvojnásobení daňového odpočtu u manželských párů na 24 000 dolarů (593 000 korun) ročně.

Předpokládá i daňové výhody v péči o děti, které prosazuje Trumpova dcera Ivanka. Počet daňových pásem by se měl snížit ze sedmi na tři, zatím ale není jasné, kdo bude v kterém pásmu.

Trump také navrhuje, aby firmy mohly přesouvat zisky ze zahraničí do USA při výrazně nižší daňové sazbě, než je současných 35 procent. Výši nové sazby pro repatriaci zisků ale neupřesnil. Americké firmy v zahraničí drží zisky v objemu kolem 2,6 bilionu dolarů (64 bilionů korun), aby se vysokému zdanění vyhnuly

Snížení daní podnikům i jednotlivcům bylo jedním z hlavních pilířů Trumpovy volební kampaně. Naděje na pokles daňové zátěže po jeho zvolení přispěly k výraznému růstu cen amerických akcií.

Trump nakonec dohodu o volném obchodu NAFTA nevypoví

Trump kritizoval i dohodu o volném obchodu NAFTA. Nejdříve ji chtěl úplně vypovědět, teď ji ale chce rychle vyjednat znovu.

„Prezident Trump souhlasil s tím, že v tuto chvíli se NAFTA neukončí. Vůdci Mexika a Kanady svolili, že budou v souladu se svými požadovanými vnitrostátními procedurami postupovat rychle, aby bylo možné dohodu NAFTA znovu dojednat ve prospěch všech tří zemí,” uvedl Bílý dům.

Trump prý se svým okolím jen krátce před tím zvažoval vydání exekutivního nařízení, kterým by USA ohlásily odchod z NAFTA. Podle agentury Reuters se ale Trumpovi hlavní poradci lišili v názoru, zda tento krok učinit.

„NAFTA je pro naši zemi velmi špatná,” prohlásil americký prezident minulý týden.

„Je velmi špatná pro naše podniky i pro naše zaměstnance. Provedeme nějaké velmi zásadní změny, nebo se dohody NAFTA zbavíme nadobro,” dodal.

Trump útočil na NAFTA i v předvolební kampani, kdy rovněž přislíbil, že ji přehodnotí či zruší. Dohoda v jeho očích může za ztrátu pracovních míst v USA, které se přesunuly do Mexika s levnější pracovní silou.

(pel)