Elektronická evidence tržeb (EET) dopadne i na lidi, kteří si kupují předplacené SIM karty. Od března 2018 budou mobilní operátoři muset vydávat účtenky za každý uskutečněný hovor, poslanou SMS nebo surfování na internetu.

Elektronická evidence tržeb (EET) dopadne od března 2018 i na lidi, kteří si dobíjejí mobilní kredit. Za každé volání, SMS nebo surfování na internetu z předplacené SIM karty bude operátor povinný vystavit zákazníkovi účtenku. Evidenci přitom podléhá jak nabití kreditu, tak i jeho čerpání. Pro majitele pěti milionů předplacených karet to bude znamenat tisíce účtenek ročně.

Z každého mobilního čísla v České republice odejde ročně v průměru 572 SMS zpráv. Pro majitele pěti milionů předplacených karet to od března příštího roku znamená nejméně 572 účtenek. S největší pravděpodobností jich však bude ještě mnohem více.

Zákon o elektronické evidenci tržeb totiž počítá s tím, že u předplacených karet budou muset mobilní operátoři vydávat účtenky i po každém hovoru či připojení k internetu.

Podle Generálního finančního ředitelství se druhý odstavec paragrafu čtyři zákona o EET vztahuje na různé typy elektronických peněženek, čipových karet, kuponů, voucherů a jiných obdobných instrumentů, v rámci kterých dochází nejdříve k jejich „nabití“ a následně k čerpání kreditu. Evidenci přitom podléhá jak nabití kreditu, tak jeho čerpání.

„Dle našeho názoru stávající právní úprava operátorům nařizuje, aby za každé využití předplacené služby vystavovali po implementaci třetí vlny EET daňový doklad včetně FIK kódu,“ potvrdil i výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Hovory, textové zprávy i surfování na internetu představují desítky až stovky milionů transakcí za den. To by znamenalo zahlcení zákazníkova mobilního telefonu či e-mailové schránky, ale zároveň by to výrazně zatížilo servery Finanční správy.

Ministerstvo financí o problému ví

„Ministerstvo financí v současnosti jedná s mobilními operátory. Hlavním cílem společných jednání je nalézt vhodné řešení pro poskytovatele těchto služeb,“ uvedla Michaela Tesařová z oddělení vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí.

Zákon neovlivní ale jen tři největší tuzemské poskytovatele mobilních služeb. Dopadne i na 200 menších virtuálních operátorů, kteří v jejich síti fungují a v drtivé většině nabízejí právě předplacené karty.

„Na to nám tablet a termotiskárna nebude stačit. Takové robustní technické řešení bude spojeno s velkými náklady. Pro menší virtuály to bude znamenat urychlení konce,“ řekl ředitel virtuálního operátora SazkaMobil Jan Schmiedhammer.

Jak vysoké náklady budou, nelze podle Schmiedhammera zatím přesně říci, podle něho ale půjde o miliony. Pro mnoho těchto firem, které za sebou nemají silného investora typu Sazky, jsou to přitom hodně vysoké sumy.

Babišova EET nutí vydávat účtenky. Ty ale obsahují toxický Bisfenol a ohrožují zdraví lidí

Pokladní účtenky škodí toxickým bisfenolem. Babišova Účtenkovka zvýší zdravotní rizika

(pel)