Česká republika by se mohla vyplatit z povinných migračních kvót pro přijímání uprchlíků. Za každého odmítnutého běžence by Česko zaplatilo 1,62 milionu korun.

Česko spolu s dalšími zeměmi EU by se mohlo vykoupit z migračních kvót pro přijímání uprchlíků. Za jednoho odmítnutého běžence by země zaplatily 60 tisíc eur (1,62 milionu korun). Země, které by naopak přijaly více uprchlíků než stanovuje kvóta, by dostaly finanční bonus. Návrh předložila v Bruselu Malta, která tento půlrok předsedá Evropské radě.

Plán předpokládá, že v dobách nadměrně zvýšené migrace (150 procent obvyklé hodnoty) by se automaticky aktivoval systém přerozdělování, podle něhož by každá země musela převzít stanovený počet lidí. EU by ročně takto přijala maximálně 200 000 lidí.

Částka, kterou Malta při přijetí i odmítnutí migrantů navrhuje, činí 60 000 eur na hlavu (zhruba 1,62 miliónu korun). U země, která přijme uprchlíky nad rámec kvót, má jít o částku pro období pěti let.

Maltský plán však také předpokládá alternativní možnost „flexibilního“ expertního příspěvku k ochraně hranic EU pro zemi, která kvótu odmítne. Podmínkou by ale bylo, že země naplnila alespoň polovinu kvóty.

Agentura Reuters k návrhu uvedla, že plán přijmout a rozdělit si až 200 000 lidí ročně je ambiciózní. Dosud si státy EU přerozdělily jen zhruba 17 000 lidí, ačkoli bylo přede dvěma lety rozhodnuto o přerozdělení 160 000 lidí z přetíženého Řecka a Itálie.

O dokumentu budou v Bruselu jednat ministři vnitra členských států 18. května. Pokud se nedohodnou, jak se vzhledem k odporu části zemí včetně České republiky očekává, budou o věci rozhodovat šéfové vlád na červnovém summitu Evropské rady.

(pel)