Turecko se navezlo do Evropské unie. Z Bruselu přišlo turecké vládě podle vyjádření Ankary zatím jen 790 milionů eur z přislíbených 3 miliard eur.

Turecko opět hrozí přívalem uprchlíků. Ankara se navezla do Evropské unie (EU) kvůli penězům na uprchlíky. Brusel prý poslal na migranty turecké vládě jen 790 milionů eur (21,2 miliardy korun) z dohodnutých 3 miliard eur (asi 80,4 miliardy korun). Peníze byly Turecku přislíbeny v rámci migrační dohody z jara 2016.

V Ankaře to podle agentury Reuters řekl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Zároveň uvedl, že napjaté vztahy mezi Tureckem a EU se mohou zlepšit, pokud unie naplní podmínky dohody, která vedla k omezení přílivu migrantů z Turecka do Evropy.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle Kalina zažádá o návrat do vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil, ale v níž musel přerušit členství, protože stará ústava vyžadovala nadstranického prezidenta.Toto pravidlo nyní zrušily ústavní změny schválené v referendu z 16. dubna.

Erdogan o obnovení příslušnosti k AKP požádá poté, co volební komise zveřejní konečné výsledky referenda. Dodal přitom, že prezident je připraven diskutovat o možnosti svého předsednictví v AKP, pokud o to strana projeví zájem.

Erdogan v polovině května přijede na pozvání amerického prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu. Jednání se zaměří na situaci v Sýrii, Iráku a na vydání islámského duchovního Fethullaha Gülena. Tento někdejší Erdoganův spojenec žije v USA a Ankara ho viní ze zosnování loňského zmařeného pokusu o puč.Gülen podíl na převratu popírá a naznačuje, že za ním mohl stát samotný Erdogan.

(pel)