Preiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) neuspokojilo vysvětlení ministra financí Andreje Babiše (ANO) o možných daňových únicích.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) není spokojený s vysvětlením, které ministr financí Andrej Babiš (ANO) předložil vládě k možným dluhopisovým daňovým únikům. Ministrovu zprávu finanční správy k vydávání korunových dluhopisů v roce 2012 označil za „pamflet“ a politickou obhajobu. Podle Sobotky stále není jistota, že finanční správa zkontroluje všechny a včas.

„Musím říci, že s tím, co předložilo ministerstvo financí, spokojen nejsem. Byl jsem překvapen nízkou úrovní toho materiálu,“ uvedl premiér po jednání kabinetu.

Premiér očekával prý spíše analytický materiál.

„To, co ministr financí předložil, je spíš politický pamflet a opakování toho, co už předložil dříve. Byly to kopie dopisů, korespondence mezi úřadem vlády a ministerstvem financí, usnesení, která všichni známe,“ zpochybnil Sobotka dokument.

Podle předsedy vlády není pořád zřejmé, zda daňová správa doměřila konkrétním finančním subjektům a firmám nějaké dodatečné daňové povinnosti.

„I po dnešku chybí jistota, že finanční správa včas zkontroluje všechny, kteří jsou potřeba zkontrolovat,“ podotkl.

Babiš řekl, že kabinetu předložil vyčerpávající zprávu. Projednávání tématu dluhopisů ve Sněmovně, jejích výborech či na vládě opakovaně označuje za organizovanou kampaň.

„Můj materiál se premiérovi nelíbil, zopakoval jsem mu všechny dopisy. Pro mě je to kontinuální kampaň, neustále se toho zneužívá, je to stále živeno tahle pseudokampaň,“ rozhořčil se.

Finanční správa podle něj nikdy nepracovala tak dobře jako teď. Zkontrolovala 233 firem a doměřila daň ve výši 87 milionů korun.

„Jednoznačně jsem informoval vládu o tom, že finanční správa kontroluje dluhopisy od začátku. Pan premiér mi vyčítal, že to politizuji, ale oni to stále dávají do prostoru,“ kritizoval.

Sobotka by měl vyvodit důsledky

Sociální demokraté v pátek uspořádali tiskovou konferenci, na které uvedli, že dluhopisy prý mohly být zneužity ke krácení daní a údajně hrozí promlčení tohoto činu. Zároveň vzkázali generálnímu řediteli Finanční správy Martinu Janečkovi, že je odvolatelný, případně mu může hrozit trestní stíhání, pokud daňová správa nebude řešit korunové dluhopisy.

Na otázku, jak bude reagovat na „neuspokojivou“ zprávu ministra financí Babiše, jestli ho třeba z funkce neodvolá, odvětil premiér Sobotka, že „nemůže vyloučit variantu jakýchkoliv personálních změn“.

„Máme před sebou ještě šest měsíců vlády. Pan vicepremiér Babiš má čas do konce dubna, aby vyjasnil informace ve sněmovně. Je třeba respektovat čas, který dostal,” dodal.

Babiš se odvolání nebojí.

„Nechápu, proč by mě měl pan premiér odvolat. Když mám v historii nejlepší rozpočet, snížil jsem dluh, vybírám daně, předložil jsem nejvíc zákonů, pracuji od rána do večera. Nechápu, co by mi mohl jako ministru financí vyčítat,“ řekl k tomu.

Sněmovna Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Premiér a šéf vnitra chtějí vyšetřit dluhopisové daňové úniky Andreje Babiše

Sobotka chce Babiše „vykoupat“ v dluhopisech. Audit Babišova majetku byl jen formální

(pel)