Premiér Sobotka a šéf vnitra Chovanec požadují vyšetření daňových úniků ministra financí Andreje Babiše.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chtějí vyšetřit dluhopisové daňové úniky ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle Sobotky existuje podezření na úniky v řádech stovek milionů korun. Chovance zase znepokojuje riziko, že v létě letošního roku nastane promlčení.

„My si myslíme, že v některých případech docházelo k obcházení daňové povinnosti. Hodiny tikají a my to nechceme nechat promlčet,“ řekl Chovanec.

„Není možné, aby se daňová správa zaměřovala na malé drobné podnikatele, aby se zaměřovala na zaměstnance a obcházela v tichosti velké firmy, miliardáře, bohaté lidi. My jsme přesvědčeni o tom, že daňové zákony tady musí platit pro každého,“ řekl Sobotka.

Chovanec se pak pustil přímo do ředitele daňové správy Martina Janečka.

„Chtěl bych ho upozornit, že je státní úředník a i on se může dopouštět některého z trestných činů jako je porušení povinností při správě cizího majetku, případně trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ dodal Chovanec.

Sobotka připomněl, že korunové dluhopisy vydalo v roce 2012 několik set firem, a některé případy podle něj vyvolávají vážné podezření ze snahy o to vyhnout se placení daní. Zmínil v této souvislosti podnikatele Radima Jančuru a jeho společnost Student Agency holding.

„Řešením je, aby daňová správa řekla občanům, že konala, že nezavírala oči jen proto, že za tím stáli miliardáři,“ prohlásil Sobotka.

Podle premiéra Sobotky okradl Babiš nezdaněnými dluhopisy český stát

Sobotka nenechá Babiše vyváznout z dluhopisů. Zeman donutil Babiše transakce vysvětlit

(pel)