ČSSD chce utratit 64 miliard z loňského přebytku rozpočtu. Peníze však už ve skutečnosti neexistují - ministr financí Andrej Babiš (ANO) je použil na umoření státního dluhu.

ČSSD chce utratit přebytek loňského státního rozpočtu 62 miliard korun. Přebytek však už defakto neexistuje. Ministerstvo financí totiž peníze použilo na splacení státního dluhu. Suma 64 miliard je tak jen účetní položkou a její použití by znamenalo prohloubení zadlužení státu.

Využití přebytku z loňského hospodaření státu řešili vládní politici již počátkem roku. Diskusi pak odložili na duben. Na konci tohoto měsíce musí předložit zprávu o loňském rozpočtu Sněmovně.

„Principiálně ministerstvo financí navrhuje splacení dluhu, které už nastalo. A pokud by vláda chtěla ty peníze utratit, ty účetně vzniklé peníze, tak bychom si na to museli znovu půjčit,“ vysvětlil Babiš.

ANO navrhuje využít přebytek na snížení dluhu, ČSSD chce vytvořit účet na budoucí výplatu důchodů. KDU-ČSL chce část využít na dluh, část na investice nebo na důchody.

„Není, co utratit. Je to absurdní debata, museli bychom se zadlužit…Jediné správné řešení je snížit státní dluh a to už jsme udělali,“ řekl dále Babiš.

Přebytek státního rozpočtu ke konci letošního března stoupl na 4,7 miliardy z únorových 3,7 miliardy korun. Loni ke konci března byl rozpočet v rekordním přebytku 43,6 miliardy korun. Důvodem výrazného meziročního poklesu je podle ministerstva financí menší množství peněz přijatých z EU. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

(pel)