Ilegální migranti z Afriky si chtěli vynutit vstup do Evropy a dožadovali se ve Francii vydání potřebných dokladů.

Ilegální migranti z Afriky si chtěli vynutit vstup do Evropy. Agresivní běženci obsadili radnici ve francouzském městě Alfortville a dožadovali se dokladů potřebných k legálnímu pobytu ve Francii.

K incidentu došlo v úterních ranních hodinách. Před radnicí města Alfortville, které leží jen pár kilometrů od centra Paříže, se začali shromažďovat migranti pracující na mezinárodním trhu Rungis International. Požadovali po francouzských úřadech, aby odstranily restrikce na pracovním trhu a aby jim bylo umožněno získat potřebné dokumenty ke zlegalizování pobytu v zemi. Desítky uprchlíků se postupně začaly trousit dovnitř budovy.

„Po několika minutách migranti budovu obsadili. Zaměstnanci úřadu si dle svých slov všimli, až když bylo pozdě,“ napsal deník Le Parisien.

Rozlíceným migrantům se podařilo asi na hodinu radnici obsadit a asi čtyřicet z nich blokovalo přístup do budovy. Policisté tak museli použít donucovací prostředky a také slzný plyn. Při násilnostech bylo zraněno čtrnáct osob, z nichž tři musely být hospitalizovány.

„Tato nezákonná akce zabránila obyvatelům našeho města, aby mohli využívat po několik hodin veřejné služby. Vyvolala strach a úzkost mezi samotnými zaměstnanci úřadu a také mezi lidmi, kteří se již v tu dobu nacházeli uvnitř. Přestože úředníci přijali stěžující si migranty a byli ochotni naslouchat jejich výtkám, ti nebyli ochotni vést žádný dialog,“ citoval deník prohlášení starosty města Luca Carvounase.

Protesty byly podle očitých svědků řízeny krajně levicovými skupinami. To samé tvrdí i starosta Carvounas, který ve svém prohlášení „zneužívání lidské bídy pro politické účely“ také odsoudil. Paradoxem je, že radnici v Alfortville ovládají socialisté. Sám socialistický starosta také připomněl, radnice již v říjnu 2015, tedy na počátku migrační krize, sama sebe deklarovala jako „uprchlíkům nakloněnou“.

Incident se odehrál jen pár dní před prezidentskými volbami. Konflikt tak může pomoci prezidentským kandidátům, kteří hodlají omezit migraci. Tedy konzervativnímu kandidátovi Francoise Fillonovi a zejména šéfce Národní fronty Marine Le Penové. Ta tento týden dokonce hovořila o dočasném úplném zastavení migrace a následném přijímání maximálně 10 000 migrantů ročně.

(pel)