Letadlová loď Carl Vinson, kterou vyslal Trump na Kimovu KLDR, pluje místo ke Korejskému poloostrovu k Austrálii.

Trumpova námořní flotila, kterou poslal jako „armádu“ zaútočit na Kimovu KLDR, zabloudila. Místo ke Korejskému poloostrovu plula letadlová loď Carl Vinson a tři další lodě do Austrálie.

„Odeslali jsme armádu. Velmi silnou. Máme ponorky. Velmi silné, mnohem silnější než letadlové lodě, to vám mohu říci,“ řekl Trump v minulém týdnu.

Loď Carl Vinson doprovázely dva torpédoborce, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla. Trump je poslal jako „armádu“ a údajně měly být lodě nasazeny do Japonského moře jako „projev síly“ v reakci na severokorejské raketové testy.

Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer vysvětloval, že flotila v Japonském moři na dostřel z Pchjongjangu dává prezidentu Trumpovi „možnosti v této oblasti.“

Lodě však nebyly na cestě k Severní Koreji, ale mířily na plánované cvičení v Indickém oceánu. Komentáře vlády USA přitom značně zvýšily napětí mezi Pchjongjangem. Severokorejská státní tisková agentura popisovala údajné rozmístění lodí jako „nic než lehkomyslnou akce agrese zhoršující napětí v regionu“.

Přesnou polohu lodí nakonec odhalilo samo americké námořnictvo, které na internetu zveřejnilo fotografii letadlové lodě, které proplouvala Sundským průlivem mezi Jávou a Sumatrou v Indonésii.

Fotografie byla pořízena čtyři dny poté, co Spicer uvedl, že lodě jsou na cestě směrem k Japonskému moři. Server Defense News fotografii flotily zaznamenal a všiml si, že lodě jsou nejméně tři tisíce mil vzdáleny od místa, kde měly podle Bílého domu být. Ministerstvo obrany však tehdy uvedlo, že flotila je na cestě na sever a měla by dorazit do blízkosti Korejského poloostrova začátkem týdne.

(pel)