Miloš Zeman vede s 37% podporou v průzkumu kandidátů pro příští prezidentské volby. Druhý je Horáček (20 %) a třetí Drahoš (17 %).

Miloše Zemana by v prezidentských volbách volilo 37 procent oprávněných voličů. Hned za ním by skončil Michal Horáček s 20 procenty. Akademik Jiří Drahoš je třetí se 17 procenty. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro veřejnoprávní rozhlas. 

Další kandidáti v průzkumu jen paběrkovali a jejich jména neuvádíme vzhledem k podezření, že ejich kandidatura je pouze snahou o osobní sebepropagaci, která nesouvisí s reálnou snahou o úspěch v přímé volbě prezidenta ČR.

Zhruba 21 procent lidí zatím neví, pro koho by v prezidentských volbách hlasovali.

Voleb se určitě zúčastní 51 procent lidí. Dalších 17 procent řeklo, že se spíše zúčastní. Naopak 18 procent dotázaných volit určitě nepůjde.

První kolo prezidentských voleb by se mělo konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku.

Sběr podpisů zahájen

Uchazeči musí pro svoji kandidaturu nasbírat alespoň 50 000 podpisů. Navrhnout je však může i skupina nejméně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O parlamentní nominaci se ale zatím nikdo neuchází…

Na Boží hod zahájil podpisovou kampaň Michal Horáček. Lidé se pro jeho kandidaturu mohou podepsat na čtyřech stovkách míst po celé zemi.

Samotný Horáček označil za favorita voleb současného prezidenta Miloše Zemana.

Další kandidát, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, získal pro svoji petiční akci dvě stovky dobrovolníků. (sfr)