Polsko chce zadržovat uprchlíky v kontejnerech. Na hranicích postaví oplocené tábory s ostnatým drátem.

Polsko chce zadržovat migranty v táborech tvořených lodními kontejnery. Tábor pro uprchlíky postaví za plotem s ostnatým drátem. Podle polského ministra vnitra Mariusze Blaszczaka podobný plán dobře zafungoval v Maďarsku, kde se Poláci inspirovali. Ministr potvrdil, že Polsko zvažuje vybudování kontejnerových táborů na hranici s Běloruskem.

„Mým úkolem je zajistit Polákům bezpečí. Také musíme být připraveni na tento špatný scénář, který doufám nenastane. Tím špatným scénářem je migrační vlna, která by se mohla přehnat přes Polsko,“ řekl Blaszczak.

Zatímco Maďarsko předloni zažilo nápor tisíců migrantů z Afriky a Blízkého východu na svých hranicích, Polsko loni udělilo přes milion pracovních povolení Ukrajincům. Do země míří například také mnoho Čečenců, kteří s žádostí o azyl zpravidla neuspějí. Předloňská migrační vlna se ale Polsku vyhnula.

Na otázku, zda by nechal migranty umisťovat do táborů tvořených lodními kontejnery za plotem s ostnatým drátem, ministr odpověděl, že je to plán zamýšlený pro nouzovou situaci, „který v Maďarsku dobře zafungoval“. Ministr potvrdil, že Polsko zvažuje vybudování kontejnerových táborů na hranici s Běloruskem.

Blaszczak rovněž zopakoval, že přijímání migrantů na základě přerozdělovacího plánu EU by mohlo pro Polsko představovat bezpečnostní riziko.

„V Polsku nejsou žádné teroristické útoky, protože Polsko ustoupilo od rozhodnutí předchozí vlády, že přijme tisícovky migrantů nazývaných uprchlíci,“ prohlásil Blaszczak.

Maďarsko postavilo kontejnerové tábory obehnané vysokým plotem s ostnatým drátem na hranici se Srbskem. Minulý měsíc Maďarsko schválilo zákon, který umožňuje migranty zadržovat v příhraničních táborech. To je podle OSN v rozporu s právem Evropské unie.

Dvouletý program přerozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii, schválili ministři vnitra států EU v září 2015. Proti plánu se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se hlasování zdrželo. Tehdejší polská centristická vláda v čele s Donaldem Tuskem nakonec plán podpořila, i když obecně s ním nesouhlasila.

Přehlasované středoevropské země od počátku upozorňovaly, že program přerozdělování podle kvót z mnoha důvodů nebude funkční. Podle údajů Evropské komise k letošnímu 22. březnu bylo z Itálie do jiných zemí EU přemístěno 4435 a z Řecka 10 324 lidí.

(pel)