Marine Le Penová ignoruje předvolání k výslechu. Francouzská justice ji proto chce zbavit imunity v europarlamentu.

Šéfka Národní fronty a kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová ignoruje předvolání k výslechu, kde má vysvětlit údajné podvody s platy svých asistentů. Francouzská justice proto požádala Evropský parlament (EP) o zrušení její poslanecké imunity.

Francouzští vyšetřovatelé se od března marně snaží si Le Penovou předvolat k výslechu. Politička, která má v blížících se prezidentských volbách naději na postup do rozhodujícího druhého kola, to ale s odvoláním právě na svou imunitu ignoruje.

Marine Le Penová měla podvádět s platy asistentů, kteří pobírali plat od Evropského parlamentu a přitom pracovali na stranických aktivitách. V Bruselu údajně ani nebydleli. Europarlament po šéfce Národní fronty (FN) požaduje vrátit asi 339 tisíc eur (9,1 milionu korun).

„Neposkytli důkaz a nepočkali na rozhodnutí soudu, kam jsme se obrátili,“ dodala.

Policie už obvinila dva parlamentní asistenty Le Penové. Obstrukce s výslechy klade i europoslankyně FN Marie-Christine Boutonnetová.

Le Penová měla finanční obnos vrátit do 31. ledna. Kandidátka na prezidentku Francie ale tvrdí, že se stala obětí politicky motivované msty, a peníze vrátit nehodlá. Brusel jí tak nyní může obstavit polovinu platu, náklady na provoz kanceláře a poslanecké náhrady, aby získal peníze zpět.

Evropský parlament už počátkem března částečně zbavil Le Penovou imunity na žádost francouzské justice, ale pro jiný případ. Hrozí jí stíhání za to, že zveřejnila na twitteru snímky ukazující hrůzné praktiky takzvaného Islámského státu. Dopustila se tak možná trestného činu, jakým je v zemi zveřejňování záběrů s krutým obsahem. Politička vinu popírá.

„Jenom to ukazuje francouzským občanům, co je EU zač a co je Evropský parlament zač. Všechno je součást systému, který se mě snaží zastavit jako kandidátku francouzského lidu,“ uvedla už dříve.

Le Penová patří mezi hlavní favority nadcházejících prezidentských voleb, které se konají na přelomu dubna a května.

(pel)