Volby do sněmovny by v březnu vyhrálo Babišovo ANO. Okamurova SPD by získala hlasy 4 % voličů., TOP 09 by předstihla ODS.

Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu 2017 vyhrálo hnutí ANO Andreje Babiše. Do parlamentu má našlápnuto Tomio Okamura, jehož Strana přímé demokracie (SPD) by získala 4 %. Na 1,5 % je strana Svobodných. Pětinu všech hlasů by pak dostala ČSSD. TOP 09 by podle preferencí předstihla ODS. Koalice KDU-ČSL a STAN by se do sněmovny nedostala. Data vyplynula z březnového průzkumu agentury Median.

Podle předvolebního průzkumu by volby vyhrálo jednoznačně hnutí ANO, ačkoli se v poslední době kolem hnutí a především jeho šéfa Andreje Babiše objevují různé kauzy, na podpoře neztrácí.

„Pokud se do podpory ANO projevily kauzy okolo Andreje Babiše, tak zatím jen zastavením trendu posilující podpory z posledních čtyř měsíců,” uvedl Median.

Růst obou nejsilnějších uskupení z minulých měsíců se podle agentury v březnu zastavil. ANO by volilo 28,5 procenta lidí (v únoru 29 procent), ČSSD 20 procent (v únoru 21 procent).

Třetí nejsilnější stranou jsou komunisté, po lednovém propadu jejich preferencí začala důvěra v KSČM opět růst. Volilo by je celkem 13,5 procent dotázaných.

Zdroj: Median

Občanské demokraty (7,5 procent) by těsně předstihla TOP 09 (8,5 procent).

Do Sněmovny by se ale nedostala koalice KDU-ČSL a STAN. Obě strany byly do průzkumu zařazeny samostatně. Lidovce by volilo 6,5 procenta, takže by se samostatně do Sněmovny dostali, ale hnutí STAN by získalo pouze 2 procenta hlasů. Koalice dvou subjektů potřebuje pro vstup do Sněmovny nejméně 10 procent hlasů.

Okolo čtyř procent se drží hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Až za ním by se třemi procenty skončili jak Zelení, tak Piráti.

Svobodní by získali 1,5 procenta.

(pel)