Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá na trh symbolických 120 vozů z limitované edice Tatra Phoenix Euro 6 Präsident. Vozidla jsou k dispozici ve dvou, tří a čtyřnápravovém uspořádání podvozku s pohonem 4x4, 6x6 a 8x8. (Foto: Tatra)

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá na trh symbolických 120 vozů z limitované edice Tatra Phoenix Euro 6 Präsident. Podnik vozy připomíná 120 let od výroby prvního automobilu se spalovacím motorem v Kopřivnici NW Präsident, který vyjel z továrny v březnu 1897. Byl to zároveň vůbec první vůz vyrobený na území tehdejší Rakousko-Uherské monarchie.

„Tradice výroby aut v Kopřivnici je pro nás zavazující, a zároveň je zdrojem velké inspirace. Proto jsme se rozhodli navrhnout a vyrobit limitovanou edici vozů úspěšné obchodní řady Tatra Phoenix Euro 6 odkazující na historický vůz NW Präsident. Uvádíme ji na trh jako poctu všem, kteří se v průběhu celé historie automobilky podíleli na vývoji a výrobě vozidel,“ řekl Radek Strouhal, místopředseda představenstva a generální ředitel Tatra Trucks.

Vozidlo NW Präsident vyrobené před 120 lety byl de facto motorizovaný kočár typu Mylord s loukoťovými koly. Motor Benz měl výkon srovnatelný s dnešní motorovou sekačkou s pojezdem. Konstruktéři ho umístili pod zadní sedačku, do zavazadlového prostoru kočáru.

Přestože šlo ve své době o vrcholné průmyslové dílo, mělo první vozidlo NW Präsident spíš charakter technické novinky a kuriozity. Oproti tomu Tatra Phoenix Euro 6 Präsident je sériově vyráběný užitkový automobil s unikátním poměrem cena/výkon u všech zákazníků, kteří aspoň z deseti procent pracují v terénu mimo silnice.

„Na svého předchůdce odkazují vozy dnešní limitované edice Tatra Phoenix Euro 6 Präsident například imitací dřeva na palubní desce, která připomíná, že před sto dvaceti lety se dřevo v konstrukci vozidel uplatňovalo ve velké míře. Dalším prvkem je zlatý nápis Präsident v historizujícím fontu umístěný na masce a na předních dveřích nebo třeba kožená sedadla či multifunkční volant s koženým obšitím,“ popsal Smolka.Tyto dva vozy je podle technického ředitele Radomíra Smolky obtížné srovnávat.

V interiéru jsou použity nestandardní prvky jako například kožené sedačky či multifunkční volant s koženým obšitím. Nárazník, boční kryty, schody, kryty vnějších zpětných zrcátek a aerodynamické kryty za kabinou jsou vyvedené v červené metalíze. (Foto: Tatra)

Tatra vyrobí celkem 120 kusů limitované edice Tatra Phoenix Euro 6 Präsident . První vozidla jsou již vyrobena a připravena k odběru. Limitovaná edice Präsident je odvozena od úspěšné obchodní řady Tatra Phoenix Euro 6. Těchto vozů již automobilka vyrobila a prodala přes tisíc kusů. Zákazníkům slouží na silnici, ve smíšeném provozu i v nejtěžším terénu. Prosadily se u dopravců v oblasti stavebnictví, těžařství, lesnictví, zemědělství, ale i u komunálních služeb, záchranných sborů a u speciálních uživatelů.

(pel)