Česko má jedno z nejvyšších zdanění práce na světě. Češi ročně státu z výdělku odvádějí stále více peněz.

Češi odvádějí státu z výdělku na daních každým rokem stále více peněz. V rámci 35 států Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD) platí Češi osmé nejvyšší daně. Česko tak překonalo i severské země proslulé vysokými daněmi, jako jsou Švédsko, Dánsko nebo Norsko. Oproti těmto zemím mají ale čeští zaměstnanci daleko menší platy, ze kterých mnohem víc odvedou. Nejvíce na odvodech tratí zaměstnavatelé, kteří zaplatí 25 procent mzdy.

Průměrné daňové zatížení mzdy je v zemích OECD 36 procent superhrubé mzdy. V Česku jde o 43 procent. Nejvíce se na čísle podílejí sociální odvody odváděné zaměstnavatelem, které činí 25,4 procenta.

V součtu s odvody odváděnými zaměstnancem jde pak dokonce o 33,6 procenta. Jen v loňském roce se v Česku na sociálních a zdravotních odvodech vybralo rekordních 415 miliard korun. Přesto je systém v deficitu.

Ekonomové upozornili, že sociální odvody jsou v Česku jedny z nejvyšších.

„Co se týče sociálních odvodů, je situace ještě více alarmující, pokud vztáhneme jejich celkový objem k hrubému domácímu produktu. V takovém případě nás dle statistiky OECD s přehledem předčí pouze jediná země celého hospodářsky vyspělého světa, a sice Francie,” okomentoval studii OECD ekonom Lukáš Kovanda.

„Máme daleko menší platy než v západní Evropě, a ještě je zdaňujeme obrovským procentem,” uvedl ekonom Matěj Čeleš.

Podle něj je až zarážející, že Česko má tak nízkou nezaměstnanost, vzhledem k tomu, jak vysoké jsou zde náklady na zaměstnance.

„Formát, kdy zaměstnavatel platí 25 procent mzdy na odvodech, je světový unikát,” dodal.

Daňové zatížení mezd ukazuje, jaké procento z celkových mzdových nákladů, tedy mzdy a pojistného hrazeného zaměstnavatelem, tvoří daně z příjmu zaměstnanců a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného příjmu svobodného a bezdětného zaměstnance.

Nejvíce daní práci v Belgii, kde si stát vezme 54 procent toho, co na zaměstnance zaměstnavatel vydá. Nejmenší daňové zatížení mají na Novém Zélandu (17,9 procenta) a v Chile (7 procent).

V Evropské unii se poměrně nízkými daněmi a odvody ze mzdy vyznačuje Irsko, které si z nákladů na zaměstnance ukousne 27,1 procenta.

(pel)