Prezident Trump sliboval zrušit nenáviděnou reformu zdravotnictví provedenou Barackem Obamou. Tento pokus skončil Trumpovým fiaskem. Prezident se teď vrhne na reformu daní.

Americký prezident Donald Trump se po fatálním neúspěchu s reformou Obamacare chce vrhnout na daně a pokusit se prosadit reformu daňovou. V reakci na Trumpovo fiasko reformy zdravotního systému, kterou před 7 lety prosadil Barack Obama, oslabil americký dolar a klesla i burza.

Republikáni museli nakonec návrh na reformu Obamacare stáhnout z Kongresu, jelikož proti reformě byli všichni demokraté a ani mezi republikány nenašel Trumpův návrh na reformu dostatečnou podporu.

Americký zdravotní systém zreformovaný demokratickým prezidentem Barackem Obamou tak v USA nadále (a na neurčito) zůstává v platnosti.

Trhy jsou zklamány

Finanční trhy na Trumpův neúspěšný pokus o splnění klíčového bodu předvolebních slibů reagovaly značně negativně.

Oslabil dolar a burzovní index Dow Jones oslabil na 20 543 bodů, když ještě na začátku března dosáhl 21 115 bodů.

„Pokud by byla možná dohoda s Demokraty, měli bychom nový dobrý zákon o zdravotnictví a já bych s tím byl úplně spokojený,“ uvedl k tomu prezident Trump.

„Nyní obrátím svou pozornost k daňové reformě. Naučili jsme se hodně, zvláště o loajalitě,“ podotkl Trump.

Podle některých informací by se Trump k prosazení daňové reformy mohl v Kongresu pokusit o vytvoření širší koalice, která by zahrnovala i umírněné demokraty.

Daňová reforma

Daňová reforma patřila k významným položkám Trumpovy předvolební politické agendy.

Trump plánuje snížení daně pro firmy z 35 % na 15 %. Věří totiž, že snížení daní umožní firmám ušetřené peníze využít na expanzi, inovace a zvýšení zaměstnanosti.

Prezident chce také navrhnout speciální repatriační daň ve výši 10 % na převedení zisků amerických firem v zahraničí, které se nakumulovaly do astronomické výše 2,5 bilionu dolarů.

Trump také zamýšlel změnit federální daň z příjmu fyzických osob, která dnes zahrnuje sedm sazeb v rozmezí 10 až 39,6 procenta, na pouhá tři daňová pásma se sazbami 12 %, 25 % a 33 %.

Posledním hlavním bodem Trumpovy daňové reformy má být zjednodušení daňových přiznání zrušením prakticky všech odečitatelných položek a zavedením jediné odpočitatelné položky pro každého, kdo podává přiznání samostatně a druhé položky pro společné zdanění manželů.

Nově Trump oznámil, že pro fyzické osoby budou možná 4 daňová pásma s tím, že spodní sazba může být 10 procent nebo také 15 %.

Daňové reformy mají podle slov amerického ministra financí Stevena Mnuchina podpořit domácí investice a přinést zrychlení hospodářského růstu.

Neúspěch reformy Obamacare

Trump se svou reformou Obamacare neuspěl proto, že se mu nepodařilo pro svůj (značně kompromisní návrh) nalézt podporu ani mezi demokraty (což se ani nedalo předpokládat), ale ani mezi „vlastními“ republikány.

Návrh, který měl Obamovu reformu zdravotnictví nahradit, odmítli zákonodárci z republikánské konzervativní frakce zvané Freedom Caucus, protože se podle nich příliš podobala reformě Obamově. Nelíbilo se jim, že Trumpovy návrhy ponechávaly v platnosti zásadní státní zásahy do zdravotnictví.

Umírněné křídlo republikánů se zase obávalo, že je Trumpova reforma příliš tvrdá a že na ni mohou doplatit nejchudší vrstvy Američanů. Zrušení Obamacare by podle nich vedlo ke zdražení lékařské péče pro miliony lidí ponechaných bez zdravotního pojištění.

Spektakulární Trumpovo fiasko

Americká média se následně přímo předháněla v tvrdosti kritiky Trumpova „zdravotnického neúspěchu“.

Po celých 7 let od svého schválení byla reforma amerického zdravotnictví prosazená prezidentem Obamou terčem ostré kritiky republikánů. A jedním z hlavních slibů Donalda Trumpa v předvolební kampani bylo zrušit Obamacare a nahradit ji lepší (podle Trumpa úžasnou) legislativou.

Proto podle některých názorů „nelze odvolání hlasování o rušení Obamacare nazvat jinak než ´spektakulárním fiaskem´ Trumpovy administrativy a republikánské většiny v Kongresu“.

Jeden z hlavních Trumpových předvolebních slibů zůstane nesplněn, protože republikáni se mezi sebou nebyli schopni dohodnout, co by mělo jimi nenáviděný zdravotní zákon nahradit.

Umírnění republikáni nebyli ochotni podporovat návrh, který by měl v následujících 10 letech odepřít asi 24 milionům Američanů přístup ke zdravotnímu pojištění.

Radikálové mezi Republikány zase nebyli ochotni podporovat zákon, který v jejich očích neruší Obamacare důkladně.

Názory na prohru

Paul Ryan (předseda Sněmovny reprezentantů a vůdce republikánské většiny) k tomu uvedl: „Změnit se z opoziční strany na stranu vládní není snadné a tyto těžkosti můžeme nyní vidět. Nemůžeme si nic nalhávat. Toto je pro nás den velkého zklamání… Republikáni nebyli schopni se sjednotit na pozici proti zákonu, který 7 let kritizovali…“.

Nancy Pelosi (vůdkyně demokratické menšiny ve Sněmovně) prohlásila: „Dnešek je velkým dnem pro naši zemi. To co se stalo v Kongresu je vítězstvím amerického lidu.“

Chuck Schummer (vůdce demokratické menšiny v Senátu): „Za celý svůj život jsem neviděl tak nekompetentní administrativu Bílého domu. Nejsou schopni napsat zákon ani nařízení, které by dávalo smysl. A to málo co jsou schopní napsat, nejsou schopní implementovat… Navíc jsme zjistili, že nejsou schopní se dohodnout mezi sebou. Tolik k umění udělat dohodu.“ (narážka na Trumpovu knihu „Art of the Deal“; Umění dohody ).

Mark Walter, republikánský kongresman za Severní Karolínu prohlásil: „Jsem si jist, že pro naše kolegy na levici je to výborný výsledek. Vlastně je to pro ně dobrá příležitost konečně otevřít šampaňské, které dali chladit v listopadu“. (sfr, mar)