Od roku 2015 Česko Ukrajině věnovalo desítky milionů korun na pomoc a obnovu země.

Česká republika „zachraňuje“ Ukrajinu. Od roku 2015 Česko Ukrajincům věnovalo desítky milionů korun na pomoc a obnovu země. Jen v loňském roce tam Česko poslalo více než 60 miliónů korun. Finanční podpora by měla pokračovat i v dalších dvou letech. Vládě to chce navrhnout ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Ukrajina zůstává pro ČR i nadále důležitou zemí z geopolitického, bezpečnostního i ekonomického hlediska. ČR nemůže stát stranou procesu transformace Ukrajiny,“ zdůvodnil návrh ministr.

Třetina financí byla v roce 2016 určena na pomoc v rámci mezinárodních programů OBSE či NATO. Jednalo se hlavně o humanitární a rozvojové programy. Část z těchto peněz umožnila pobyty expertů přímo v zemi, přispívalo se i na pozorovatelské mise.

Téměř 27 milionů korun šlo na pomoc s budováním veřejného školství v zemi. Skoro 2 milióny stála rekonstrukce školky v obci Mikolajevka. Výpočetní technikou za 4 milióny korun byly vybaveny tři evakuované školy, mezi nimi i Univerzita Tarase Ševčenka ve Starobilsku v Luhanské oblasti. Pokračovat by měly také ozdravné pobyty pro ukrajinské děti z neklidné východní části země.

Další formou pomoci je poskytování mimořádných stipendií ukrajinským studentům ke studiu na českých veřejných vysokých školách. České ministerstvo školství na to dostalo 2 miliony, ale vyčerpalo se jen 867 tisíc korun. Zbytek by se měl využít na pětiměsíční studijní pobyty až letos v rámci letního semestru, kdy do ČR přijede studovat až třináct Ukrajinců.

Na transformační programy Česko loni poslalo téměř 11 miliónů korun. Sedm miliónů šlo na programy boje proti korupci, budování nezávislých médií, vzdělávání novinářů, na zvyšování mediální gramotnosti a také na monitorování stavu lidských práv na Krymu.

(pel)