Díry a výmoly v silnicích v Panama City umějí samy formou automaticky odesílaného tweetu požádat o opravu. Holt, Panama. V Česku výmoly poslušně čekají, až se politici všeho druhu (na snímku figuruje ministr dopravy Ťok) domluví na způsobu řešení.

Výmoly a díry na silnicích už dokáží samy požádat formou automatického tweetování příslušný úřad o svoji opravu. Nikoliv ale v Česku. Tam umějí četné výmoly a výtluky na zimou poničených nekvalitních silnicích samy jen ničit auta a dohánět řidiče k zoufalství. 

Výmoly a díry na silnicích v Panama City žádají samy o opravu tamní ministerstvo veřejných prací. Při každém přejetí jedné z mnoha děr na panamských silnicích autem se aktivuje speciální vysílač umístěný ve výmolu, který na sociální síť odešle rozhněvaný tweet příslušnému úřadu.

Stížnosti výmolů na silnicích Panama City tak doslova zaplavily Twitter.

Panamské výmoly jsou vybaveny radiofrekvenčními vysílači citlivými na tlak. Pokaždé, když přes výmol přejede automobil, vysílač automaticky tweetne krátkou stížnost. Je už pak jen na příslušném úřadu, aby stížnost zohlednil a rozbitou silnici opravil.

„Cítím se hrozně. Právě jsem píchnul pneumatiku jedné staré paní,“ stojí v jednom z příspěvků, který sama automaticky odeslala díra v rozbité silnici.

Za celou iniciativou stojí televizní stanice Telemetro Reporta ve spolupráci s jednou reklamní agenturou. Chtějí tak upozornit na to, že ačkoliv Panama City prošlo v posledních letech doslova explozí staveb nových mrakodrapů, městské silnice jsou stále v dezolátním stavu.

Kritiku skrze tento speciální twitterový účet obě organizace cílí především na panamské ministerstvo veřejných prací, jež je za opravy městských silnic odpovědné. V každém tweetu, který se po přejetí výmolu automaticky zveřejní, je označen také účet samotného ministerstva.

„Tweetující výmol“ rovněž mapuje nejpoškozenější silnice a zveřejňuje je na svých webových stránkách. Podle fotografií uživatelů Twitteru již pracovníci ministerstva veřejných prací na tweety reagují a snaží se „rozzlobené“ výmoly co nejrychleji opravit. (sfr)