Přehrávání zvuků přírody v kancelářích zlepšuje náladu zaměstnanců a má pozitivní vliv na aktivitu mozku. Zaměstnavatelé tím zcela bezbolestně mohou "přinutit" zaměstnance k vyšší produktivitě práce.

Práce v kanceláři nemusí být vždy peklem. Přehrávání zvuků přírody v kancelářích zlepšuje náladu zaměstnanců a má pozitivní vliv na aktivitu mozku. Zaměstnavatelé tím zcela bezbolestně mohou „přinutit“ zaměstnance k vyšší produktivitě práce. Vědci to prokázali ve své nejnovější studii. 

Tekoucí horský potůček a další zvuky přírody zvyšují produktivitu práce. Prokázala to nejnovější studie odborníků na akustiku z amerického Rensselaer Polytechnic Institute (RPI).

Poslechem zvuků přírody v kancelářích se také zvyšuje i pocit soukromí, což je velmi důležité, neboť velké množství pracujících se jen těžko vyrovnává se současným trendem otevřených kanceláří.

V moderních pracovních prostorách se často používají zastírací zvukové systémy, kdy je na pozadí pouštěn neurčitý elektronický zvuk, známý také jako „bílý šum“.

Maskovací zvukové systémy bývají pro kanceláře navrhovány specialisty a obvykle fungují pomocí sady reproduktorů diskrétně ukrytých ve stropě.

Jeho cílem je to, aby se řeč lidí ve větší vzdálenosti stávala nesrozumitelnou a nepoutala tak pozornost pracujících.

„Pokud je někdo blízko vás, tak mu rozumíte, ale jakmile je dál, tak je jeho řeč překryta zastíracím signálem,“ uvedl muzikolog Jonas Braasch z RPI.

Podle výzkumů je ideálním překrývacím zvukem nahrávka tekoucího horského potoka, ale pomoci může i například záznam zvuku vodopádu.

Testováno bylo 12 dobrovolníků, kteří byli při plnění úkolů vystaveni účinkům tří různých zvukových podnětů. Jednak se jednalo o zvuky spojené s elektronickým šumem, dále o zvuky přírody a v posledním případě pak o kancelářské prostředí bez jakéhokoliv zvukového pozadí.

Zvuky přírody měly nejlepší uklidňující efekt a tudíž i nejpozitivnější vliv na výkonnost.

Odborníci to připodobnili k výhodám, které mají budovy při pobřeží oceánů, kde uklidňující efekt obstarává opakující se příboj.

Zvuky přírody by se však podle nich nemusely využívat jen v kancelářích, ale například i v nemocnicích a dalších prostředích. (sfr)