Z moci úřední musíme v březnu posouvat čas o hodinu vpřed a zkrátit si tím spánek. Vědci však zjistili, že čas začal sám od sebe plynout rychleji než dříve a to kvůli moderním technologiím.

Vláda na základě vůle Bruselu přinutila občany v Česku posunout v noci ze soboty na neděli čas o 1 hodinu vpřed a zkrátit si tak o hodinu den. Čas však už ale podle vědců začal plynout sám od sebe rychleji, než dříve. Děje se tak kvůli moderním technologiím a – samozřejmě – jen z hlediska lidského vnímání.

V moderních dobách 21. století plyne čas lidem rychleji než v minulosti a to bez ohledu na to, zda lidé z moci úřední musí dvakrát v roce posouvat velkou ručičku na cifernících o 1 hodinu vpřed a zase vzad.

Chytré telefony, tablety a neustálé připojení k internetu naučily náš mozek zpracovávat větší množství informací. Moderní technologie zároveň zrychlují naše vnímání času. K těmto závěrům dospěl britský vědec Aoife McLoughlin z Univerzity Jamese Cooka.

Pro ty, kdo se pocitu zrychleného běhu času chtějí zbavit a tedy čas zdánlivě zpomalit, vědci doporučují, aby se alespoň jednou týdně úplně odpojili od webu.

„V podstatě se snažíme napodobovat technologie a být rychlejší a efektivnější,“ uvedl McLoughlin.

„Na jednu stranu nám to umožňuje pracovat rychleji, na druhou stranu nás to může hodně stresovat,“ dodal badatel.

Studie srovnávala vnímání času u jedinců, kteří jsou neustále připojeni k moderním technologiím, s lidmi, kteří je používají zřídka. Výsledky potvrdily, že skupina s pozitivním vztahem k moderním technologiím výrazně nadhodnocovala množství uplynulého času.

I při pouhém čtení krátké online reklamy měli zkoumaní jedinci pocit, že čas utíká mnohem rychleji ve srovnání s druhou skupinou, která stejně dlouho četla úryvek z papírové knihy.

Tito lidé měli také mnohem větší sklony cítit se ve stresu nebo pod tlakem. S rychlejším vnímáním času se totiž pojí i pocit, že člověk neustále něco nestíhá.

Pro ty, kdo se pocitu zrychleného běhu času chtějí zbavit a tedy čas zdánlivě zpomalit, vědci doporučují, aby se alespoň jednou týdně úplně odpojili od webu.

Už zase letní čas a o hodinu kratší noc

Bez ohledu na všeobecnou změnu subjektivního vnímání rychlosti plynutí času se musí každý občan zemí českých a moravských v noci na neděli přeorientovat na tzv. „letní čas“.

V neděli 26. března 2017 ve 2:00 si lidé opět nuceně posouvají hodinky o 60 minut dopředu a tím si o celou hodinu zkracují noc a spánek. Vrátit se zpět k přirozenému času budou občané v Česku moci zase až 29. října.

Důvodem, který byl dříve uváděn vynucené pro střídání zimního a letního času, byly energetické úspory. Tento argument byl již spolehlivě vyvrácen a umělé manipulace s časem jsou ze strany úřadů vysvětlovány odkazem na „tradici“.

Kvůli změně přirozeného času na umělý, „letní“,  se v noci ze soboty na neděli o hodinu opozdí 15 dálkových vlaků Českých drah a společnosti RegioJet.

V českých zemích byl poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Podruhé se tento umělý etatistický konstrukt vrátil za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.

Třetí vlnu manipulací s přirozeným časem nařídil komunistický režim v roce 1979.

Demokratická vláda Bohuslava Sobotky loni na podzim schválila (na nátlak EU) nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět nejméně do roku 2021. (sfr)