Polsko odmítá podepsat novou deklaraci Evropské unie, pokud v ní nebudou zakotveny požadavky Varšavy. (Na snímku lidé v Polsku protestující proti EU, foto: archiv Byznys Novin)

Polsko odmítá podepsat římskou deklaraci Evropské unie, pokud v ní nebudou klíčové požadavky Varšavy. Jako stěžejní uvedla polská premiérka Beata Szydlová jednotu EU a posílení role národních parlamentů. Polsko se do opozice vůči většinovému postoji evropských zemí staví v poslední době opakovaně.

„Jednota Evropské unie, prosazování těsné spolupráce s NATO, posílení role národních parlamentů a pravidla jednotného trhu, která nesmí rozdělovat, ale sjednocovat – to jsou čtyři priority, které musí být zahrnuty do deklarace,“ uvedla Szydlová.

Vrcholní představitelé členských zemí EU se sejdou v sobotu v Římě u příležitosti 60. výročí podpisu římských smluv o založení Evropských společenství.

V deklaraci mají ustavit společnou vizi pro další roky, v níž má být podle poslední verze zakotvena i možnost jít v případě nutnosti rozdílným tempem (vícerychlostní Evropa).

„Budeme postupovat společně, různým tempem a s různou intenzitou, kde je to potřeba, ale stejným směrem, jako jsme činili v minulosti,“ stojí v návrhu.

Některé země, například právě Polsko nebo ČR, se zmínek o vícerychlostní Evropě obávají, protože by podle nich mohly ve svém důsledku znamenat vyřazení části EU z rozhodování o některých tématech.

Deklarace slibuje boj s migrací a terorismem

Szydlová připustila možnost, že deklarace nebude v Římě podepsána, pokud její text nebude odrážet požadavky všech zemí.

„Existuje mezi námi nepsaná dohoda, že jestli nedojde ke shodě na textu do pátku, pak vůbec žádný dokument nebude, neboť v sobotu není na programu žádná diskuse,“ upozornila polská premiérka.

Unie by podle návrhu závěrečného prohlášení měla být za deset let kromě jiného bezpečná, prosperující, konkurenceschopná a sociálně odpovědná. Ve čtyřech odstavcích pak koncept deklarace tyto oblasti rozvíjí.

Zmiňuje například potřebu zajištění vnějších hranic EU, „efektivní, odpovědnou a udržitelnou“ migrační politiku a Evropu odhodlanou bojovat s terorismem a organizovaným zločinem.

Vzpurný přístup své země přirovnala k polskému postupu na nedávném bruselském summitu, kde Varšava jako jediná hlasovala proti opětovnému zvolení Donalda Tuska do čela Evropské rady (psali jsme zde).

(pel)