Polský expremiér Donald Tusk obhájil funkci předsedy Evropské rady i přes tvrdý odpor Polska.

Donald Tusk obhájil funkci šéfa Evropské rady, přestože jeho rodné Polsko bylo razantně proti. Bývalý polský premiér získal podporu 27 unijních zemí. Proti Tuskovu pokračování ve funkci „prezidenta EU“ ostře vystupovala polská vláda premiérky Beaty Szydlové, která navrhla jiného kandidáta.

V EU bylo dosud běžné, že funkce získávali jen ti kandidáti, kteří mají podporu svých vlastních zemí. Lídři členských států se ale přesto rozhodli tento zvyk nerespektovat. Podle nich Polsko nemá proti Tuskovi žádné argumenty a jde jen o vnitropolitický spor.

„Bez našeho souhlasu se nesmí nic stát,“ říkala ještě před schůzkou polská premiérka Beata Szydlová.

Tuska obviňovala z toho, že podporuje polskou opozici. Jenže Tusk podle pravidel ke znovuzvolení nepotřeboval jednomyslný souhlas všech zemí. Polsko ho tedy nemohlo zablokovat, protože nesehnalo spojence. Ostatní státy unie jsou s Tuskovým působením ve funkci spokojené.

„Německo podporuje Donalda Tuska,“ sdělila německá kancléřka Angela Merkelová.

Pro Tuska, který patří mezi evropské lidovce, byli i premiéři a prezidenti patřící k socialistům.

Vládce Polska nesnáší Tuska 

Faktický lídr Polska a šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński Tuska dlouhodobě nesnáší a obviňuje ho ze zodpovědnosti za smrt svého bratra Lecha, tehdejšího polského prezidenta. Ten zahynul před sedmi lety při letecké katastrofě. Několik vyšetřování prokázalo, že nehodu zavinila chyba pilota a špatné počasí.

Česko Tuska jednoznačně podpořilo

„Tusk vnímá náš pohled na svět a na to, jak by měla fungovat Evropská unie,“ uvedl Sobotka.

Češi si pochvalují, že je Tusk mnohokrát podpořil například při jednáních o migrační krizi. Navzdory odporu německé kancléřky Angely Merkelové například prosadil, aby se společnou evropskou politikou stalo uzavření takzvané Balkánské trasy. Tudy přes Řecko dál do Evropy přišel v letech 2015 až 2016 víc než milion uprchlíků a migrantů.

Polsko chce blokovat EU

Protože Polsku vadí, že státy EU i přes jeho odpor zvolily šéfem svých summitů Tuska, pohrozilo, že bude další skoro tři roky blokovat dohodu na všech summitech lídrů členských zemí EU. Polská premiérka Beata Szydlová takovou možnost zmínila na schůzce evropských premiérů či prezidentů v Bruselu.

Země EU se sice mohou snažit polské veto na summitech obejít například vydáváním prohlášení, kterými by jménem ostatních zemí kromě Polska shrnul výsledky každé vrcholné schůzky její šéf Donald Tusk. Není ale jisté, jestli by takový krok měl stejnou právní závaznost jako klasické závěry summitu.

(pel)