Česká pošta dostane od státu 800 milionů korun jako kompenzaci. Má zvýšit platy a zlepšit služby.

Česká pošta nemá peníze na platy. Podnik dostane od státu 800 milionů korun jako úhradu ztráty z poskytování základních služeb za roky 2013 a 2014. Peníze by měla podle premiéra využít na zefektivnění služeb a zvýšení platů. Pošta měla původně peníze získávat z takzvaného kompenzačního fondu, kam měly přispívat všechny doručovatelské firmy. Ten ale vláda zrušila.

Suma je zhruba o 600 milionů korun nižší, než poště přiznal Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Původně přitom státní podnik žádal po ČTÚ jen za rok 2013 částku 1,77 miliardy, regulační úřad schválil 753 milionů. Také za rok 2014 pak pošta požadovala přes 1,7 miliardy korun, ČTÚ schválil jen 657 milionů korun.

Peníze by měla pošta využít na zefektivnění služeb a zvýšení platů, řekl premiér Sobotka.

Půl miliardy z toho má jít na platy poštovních zaměstnanců, uvedli na začátku března po společném jednání ministr vnitra Milan Chovanec a ministr financí Andrej Babiš. Podle Chovance činí průměrný plat doručovatelek na poště 15 000 korun a zvýšit se bude moci alespoň o 1000 korun měsíčně.

Vláda zároveň schválila zrušení takzvaného kompenzačního fondu, do kterého měly přispívat všechny doručovatelské firmy podle svého podílu na trhu. Fond ale nikdy nezačal fungovat. Pošta měla peníze za ztráty získávat původně z tohoto fondu.

Návrh, na kterém se po několikaměsíčním jednání shodla ministerstva vnitra, průmyslu a financí, počítá s tím, že by pošta získala v roce 2018 částku 200 milionů korun. V roce 2019 pak pošta dostane 300 milionů a další rok opět 300 milionů korun.

(pel)