Past na houbaře a milovníky lesa: za porušení zákazu vstupu do lesa hrozí pokuta až 30 tisíc korun.

Výprava do lesa se turistům a houbařům v budoucnu nejspíš prodraží. Vláda schválila novelu mysliveckého zákona, která zakazuje vstup do uzavřeného lesa. Provinilci za porušení zákazu vstupu do honitby mohou zaplatit až 30 tisíc korun. Ztrojnásobit maximální možnou sankci navrhlo ministerstvo zemědělství.

Novela zákona zvyšuje pokutu za to, když někdo vstoupí do honitby. Za porušení zákazu vstupu bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun.

„Za porušení zákazu se navrhuje uložení pokuty až do výše 30 tisíc korun. Jedná se o zvýšení horní hranice sankce. Maximální výše pokuty bude využita jen v nejzávažnějších případech,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

U vstupu do lesa by vždy mělo viset upozornění. Houbaři ale argumentují tím, že do lesa nechodí pokaždé jen oficiálním přístupem.

Zákaz vstupu do honitby vyhlašuje státní správa na žádost myslivců v době hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo při mysliveckém lovu.

Ústecký zemědělec a autor petice Daniel Pitek (Zelení) označil novelu za paskvil. Je ale rád, že se podařilo změnit původní záměr ministerstva, aby zákaz vstupu do honitby začal platit od jeho vyhlášení na úřední desce. Lidé by se pak sice mohli bránit u soudu, ale to by podle něj nemělo odkladný účinek.

Novela ale hlavně neřeší vytváření a rušení honiteb a přesun práv od myslivců k majitelům pozemků, upozornil Pitek.

„Vlastníci honebních pozemků mají minimální práva oproti uživatelům, kteří tam jsou. Je to skanzen socialismu,“ uvedl.

Normu, která nyní poputuje do sněmovny, zkritizoval i poslanec a expert na zemědělství TOP 09 Herbert Pavera.

„Novela v žádném případě neřeší problémy současné myslivecké praxe a dá se také očekávat, že projednávání ve Sněmovně bude velice dlouhé a bude předloženo mnoho legislativních změn. Nepovažuji proto za rozumné takto nedopracované znění do Sněmovny v současné chvíli vůbec předkládat,” uvedl.

(pel)