Kancléřka Merkelová (na snímku vpravo) se při jednání v USA pohrdlivě šklebila na Ivanku Trumpovou (vlevo), která nemá politickou funkci a živí se obchodem. Naopak, vůči protikandidátovi na funkci kancléře, Martinu Schulzovi, chová respekt, i když ten sotva ani nedochodil základní školu.

Německá kancléřka Angela Merkelová se při své oficiální návštěvě USA zachovala viditelně pohrdavě vůči dceři amerického prezidenta Ivance Trumpové, jejíž matka pochází z Moravy. Údajně proto, že je Ivanka „jen“ internetovou obchodnicí s kabelkami. Německý národ však čím dál více na budoucího kancléře podporuje exšéfa europarlamentu Martina Schulze, který nedochodil ani základní školu a vyhodili ho i z „funkce“ prodavače v obyčejném knihkupectví.

Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve Washingtonu seděla při společném setkání s představiteli byznysu vedle Trumpovy dcery Ivanky. Ta celé jednání o dalším vzdělávání zaměstnanců moderovala a podařilo se jí na akci dostat manažery mnoha významných amerických firem.

Podle tamních médií však bylo na kancléřce velmi jasně vidět, že Merkelovou „přítomnost ženy prodávající přes internet kabelky a šperky“, tedy Ivanky Trumpové, mezi šéfy firem jako Siemens či IBM zarazila.

Když Ivanka promluvila o přínosu svého otce pro oživení pracovního trhu, vrhla kancléřka jejím směrem velmi specifický pohled, který podle amerických médií vyjadřoval opovržlivý údiv nad přítomností Ivanky Trumpové na této akci.

Jako politická profesionálka však Merkelová dokázala své emoce a skutečné pocity ovládnout a svůj pohrdavý pocit se dále snažila nedávat více najevo, tedy alespoň navenek.

 

Celá záležitost vyvolala celosvětové polemiky o roli Ivanky Trumpové v administrativě svého otce, amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ivančino postavení totiž postupně posiluje. Má mít „dokonce“ vlastní pracovnu v Bílém domě a bude mít údajně přístup i k utajovaným informacím.

Nebude ovšem zastávat žádnou oficiální funkci a nebude ani pobírat za svou práci ve službách vládní administrativy mzdu.

Málokdo se ovšem pozastavil nad paradoxem přístupu německé kancléřky k vysokoškolsky vzdělané Ivance (vystudovala Wharton Business School, která je spolu s Harvardem považována za nejlepší univerzitu pro studium ekonomie) a podivností situace, v jaké se Merkelová nachází ve vztahu ke svému soupeři o kancléřskou funkci.

 

Merkelová a Schulz se na sebe dokáží usmívat.

Merkelová, jako představitelka německého národa zjevně pohrdá dcerou amerického prezidenta, která nezvolila cestu pohodlného a bezpracného života v miliardářské rodině, ale vedle výchovy vlastních dětí se vrhla do podnikání a dlouhodobě se zapojuje do veřejného života.

(Za zmínku jistě stojí i to, že Ivanka je dcerou Ivany Zelníčkové, původem z moravského Zlína, což – doufejme – z pohledu přístupu kancléřky Merkelové k Ivance nehrálo podstatnější roli).

Úcta k nevzdělanci

Na druhou stranu, tentýž německý národ, jehož kancléřka pohrdá „internetovou obchodnicí“ Ivankou Trumpovou, projevuje čím dál větší úctu, obdiv a náklonnost k osobě exšéfa Evropského parlamentu Martinu Schulzovi, který fakticky nedochodil ani základní školu a skutečnou vlastní prací (natož byznysem) si – s mírnou nadsázkou řečeno – nevydělal v životě ani fenik.

Ale uchytil se jako politik, tedy původně pouze jako politik „evropský“. V „evropské“ politice to dopracoval až do funkce předsedy EP, co mu dodalo tak vysoké sebevědomí, že nyní kandiduje na německého kancléře v čele sociálně-demokratické strany SPD, do jejíhož čela byl nedávno zvolen.

Kancléřčin národ nejen že tímto bývalým skoro-bezdomovcem Schulzem nepohrdá, ale dokonce si jej čím dál více přeje do svého čela. Předvolební průzkumy v Německu totiž ukazují naprosto vyrovnaný souboj mezi křesťanskými demokraty (CDU, vedená Angelou Merkelovou) a sociální demokracií (SPD, vedená Martinem Schulzem).

Přitom ještě před rokem měla CDU pohodlný náskok 20 procent. Prudká změna nastala po té, co SPD jmenoval jako svého kandidáta na německého kancléře bývalého předsedu evropského parlamentu Martina Schulze.

Je až téměř šokující, že v zemi posedlé tituly (tedy v Německu) zlepšil tak radikálně volební vyhlídky své strany politik bez jakéhokoliv vzdělání. Jedinou školou, kterou Schulz dokončil, byla čtyřletá základní škola.

Někdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz má již dnes o své budoucnosti jasno: chce být německým kancléřem.

Fotbalista Schulz

V základním vzdělání pokračoval na víceletém gymnáziu, které ale nedokončil a školu opustil, aniž by získal maturitu či jiné formální ukončení svého vzdělání.

V té době se totiž chtěl stát profesionálním hráčem fotbalu. Zranění kolena ho, bohužel, o kariéru fotbalisty připravilo.
Místo návratu do školy se stal prodavačem v knihkupectví a útěchu nalézal v alkoholu. Z občasného pití se u něho postupně vyvinula závislost na alkoholu a věčně opilý Schulz přišel o práci. Hrozilo mu dokonce, že se stane bezdomovcem.

Naštěstí se o něho postarala jeho rodina. A tento nevzdělaný, nezaměstnaný alkoholik nakonec našel smysl svého života v práci pro sociální demokracii, jejímž se stává členem.

Začínal v komunální politice, ale už v roce 1994 byl zvolen do Evropského parlamentu a roku 2012 se stává jeho předsedou.

Schulz jako radikální zastánce co nejtužší evropské integrace v reakci na Brexit v roce 2016 navrhl vytvoření evropské vlády odpovědné pouze evropskému parlamentu. Jen tak se podle Schulze podaří v EU prosadit jednotnou politiku pro přijímání uprchlíků a imigrantů…

Obchodní boj s Británií

„Nevděčným“ Britům naopak vzkázal, že Evropský parlament bude stát v čele vyjednávání odchodu Británie z EU. Schulz hodil Britům do tváře rukavici výrokem o tom, že Spojené království nemůže počítat s jakoukoliv obchodní dohodou s EU, pokud nebude souhlasit s nijak nekontrolovaným přílivem migrantů z ostatních členských zemí na své území.

S námitkou, že o Brexitu rozhodli občasné v referendu a jejich názor je nutné respektovat, se vypořádal rázně. Přímá demokracie podle Schulze ohrožuje evropský projekt. A není prý vhodné, aby se federalistické snahy Bruselu jakkoliv omezovaly.

S ohledem na výše uvedené se dá říci, že lidé, kteří jsou nyní nespokojení s příliš proevropskou a pro-uprchlickou politikou Angely Merkelové, se mají v případě vítězství Martina Schulze ve volbách na co „těšit“.

Jeho názory jsou extrémní a je jasné, že naprostá absence vyššího vzdělání jeho obzory nerozšířila. Ve své omezenosti a fanatickém europeismu si není schopen uvědomit, že výkřiky o radikálním prohlubování evropské integrace nijak neřeší skutečné problémy, jimž Evropa čelí.

Schulz ve své omezenosti a zaslepenosti nezná meze. Před pár dny dokonce veřejně obvinil vlády ve Spojených státech, Turecku, Maďarsku a Polsku z toho, že jsou nepřáteli svobody (přičemž v případě Turecka možná nebyl daleko od pravdy). A těmto nepřátelům svobody je prý potřeba se jasně postavit…

„Je čas postavit se za svobodu a demokracii,“ troufl si v tomto kontextu prohlásit Schulz.

Falešný pokrytec

Za to se dočkal oprávněné kritiky, v níž zřejmě nejdál zašel český europoslanec Petr Mach, který Schulze (potenciálního budoucího německého kancléře) nazval „falešným pokrytcem“.

„Schulz je falešný pokrytec: on vždy hlasoval proti zastavení jednání s Tureckem o vstupu do EU. Schulz vždy systematicky hlasoval v Evropském parlamentu proti svobodě a demokracii a omezoval opozici“.

„Nedovedu si představit smysluplné pokračování členství České republiky v EU, jestli se tento socialistický eurofanatik stane německým kancléřem,“ varoval Mach.

Z jistého pohledu tedy Německo bude mít před sebou v parlamentních volbách velmi paradoxní Sofiinu volbu.
V nabídce jako nejžhavější kandidáti budou Angela Merkelová (která zatím „jen“ pohrdá dcerou prezidenta USA) a Martin Schulz, který prezidenta USA veřejně označuje za nepřítele svobody a demokracie…

S jistotou se dá říci, že vize dalšího vývoje EU by případným vítězstvím Martina Schulze nabrala podstatně temnější obrysy, než jaké nedávno ve svých scénářích vývoje EU do roku 2025 narýsovala Evropská komise… (mar, sfr)