Turecko chce měsíčně do Evropy posílat 15 tisíc uprchlíků.

Uprchlíci zaplaví Evropu. Turecko pohrozilo Evropské unii (EU), že měsíčně bude posílat do Evropy 15 tisíc migrantů. Běžence doposud Turci zadržovali na základě dohody o výměně migrantů.

„Jestli chcete, můžeme každý měsíc vypravit na cestu 15 000 migrantů, které jsme vám zatím neposílali. Pak se budete divit! Musíte si uvědomit, že nemůžete v tomto regionu hrát bez ohledu na Turecko,“ uvedl turecký ministr vnitra Süleyman Soylu.

Turkové už přestali přijímat navrácené migranty z Řecka, přestože je k tomu zavazuje platná dohoda. Evropská unie se s Tureckem dohodla, že bude přijímat uprchlíky, kteří mají právo na azyl, a naopak vracet ty, jež nárok na ochranu nemají. Ankaře za to Brusel slíbil během dvou let tři miliardy eur.

Soylu mimo jiné zkritizoval také zákazy mítinků zejména v Německu a Nizozemsku. Při nich chtěli turečtí ministři apelovat na Turky žijící v těchto zemích, aby v dubnovém referendu podpořili změny ústavy. Ty by rozšířily pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Západ však hledí na možnost dalšího posilování moci autokratického šéfa tureckého státu s nelibostí.

Ankara v této souvislosti hovoří o fašistických praktikách a potlačování svobody slova v EU. Turecký ministr vnitra navíc nařkl Němce a Nizozemce, potažmo celou Evropskou unii, z toho, že se snaží zasahovat do vnitropolitických záležitostí Turecka.

„Změní se snad ústava v Německu nebo v Nizozemsku? O co vám jde? Proč se vměšujete? Přijali jste snad Turecko do Evropské unie? Podpořili jste Turecko v boji proti terorismu?“ zlobil se v této souvislosti ministr vnitra.

(pel)