Pokračování vládní koalice ANO a ČSSD i po dalších volbách by podle Okamurovy SPD bylo pro Českou republiku katastrofou. Okamurovci odsoudili podporu, kterou prezident Zeman vyslovil pro pokračování vlády ČSSD s ANO (na snímku prezident Zeman na Babišově Čapím hnízdu).

Okamurova Svoboda a přímá demokracie ocenila dosavadní prezidentování Miloše Zemana, ale tvrdě hlavu státu kritizovala za jeho podporu pro opětovné vytvoření vlády tvořené Babišovým ANO a sociálními demokraty. Vládnutí ANO s ČSSD označila SPD z hlediska dopadů na ČR za katastrofu.

Předsednictvo Okamurovy SPD označilo za správné rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana kandidovat na funkci prezidenta i v dalším volebním období.

„Prezident Miloš Zeman odvedl především v oblasti zahraniční politiky velký kus dobré práce pro Českou republiku,“ konstatovalo SPD ve svém prohlášení.

Hnutí SPD se však nesouhlasně vymezilo vůči názoru prezidenta Miloše Zemana, že nejlepším politickým výsledkem příštích voleb do Poslanecké sněmovny je pokračování koalice ČSSD a hnutí ANO.

„I s ohledem na opakovanou volbu premiéra Sobotky na post předsedy ČSSD považuje hnutí SPD pokračování této koalice po příštích volbách za politickou katastrofu pro Českou republiku,“ uvedlo Okamurovo hnutí.

„SPD udělá vše proto, aby tato koalice nepokračovala, a věříme, že nám k tomu pomůže podpora občanů ve volbách.“

Prezident Miloš Zeman v nedávném rozhovoru vyslovil přání, aby i po příštích parlamentních volbách vládla koalice sociálních demokratů a hnutí ANO. Sociální demokraty by prý nerad viděl v poli poražených.

K tomu ale podle něho potřebují atraktivní program a atraktivní vedení.

„Já vím, že prezident nemá právo ovlivňovat sestavování vlády, ale já bych si upřímně přál, aby zde i nadále existovala koalice hnutí ANO a sociální demokracie,“ prohlásil Zeman v rozhovoru pro Blesk.

Okamura do vlády

Předseda SPD Tomio Okamura v nedávném rozhovoru pro BYZNYS NOVINY prohlásil, že nevylučuje účast svého hnutí v příští vládě.

„Voličům musíme prosadit maximum z toho, kvůli čemu nás volí. Přičemž v principu k tomu stačí, aby se podařilo prosadit kvalitní funkční zákon o referendu, kterým by si lidé mohli kdykoliv závazně vymoci potřebné změny,“ zdůraznil Okamura.

Více o názorech Tomio Okamury čtěte v obsáhlém rozhovoru pro deník BYZNYS NOVINY.

(sfr)