Tomio Okamura: Stát by měl motivovat slušné pracující a bezúhonné rodiny třeba i statisíci k tomu, aby měly děti.

Vláda zaváděním elektronické evidence tržeb ještě více ožebračuje chudé a současně pomáhá bohatým. Uvedl to v rozhovoru předseda SPD Tomio Okamura. Jeho strana prosazuje zrušení EET pro malé živnostníky a její nahrazení daňovým paušálem. Přístup vlády k podnikatelům označil Okamura za „odporný“, protože vláda těm „nejmenším podnikatelům hází klacky pod nohy. A ti největší vyvádějí stamiliardy do daňových rájů a stát s tím nic nedělá“.


Rozhovor s předsedou strany Svoboda a přímá demokracie (SPD), poslancem Tomio Okamurou:

Francie se snaží dostat šéfku Národní fronty, Marine Le Penovou, do vězení, případně ji alespoň očernit puncem trestního stíhání. Zaslouží si podle vás, aby byla před prezidentskými volbami uvězněna?

Odpověď zní ne. Otázka, zda si zaslouží nebo nezaslouží, není přesná. Otázka zní, zda má být stíhaná za propagaci terorismu, když na nařčení z toho, že Národní fronta jsou teroristé, poslala jako odpověď ukázku toho, co dělají skuteční teroristé.

A jestliže je francouzská justice zcela evidentně zmanipulovaná, pak právě pro tyto případy mají poslanci imunitu – aby je nemohla politická konkurence šikanovat za jejich politické názory a projevy. Takže už europarlament neměl Marine vydat.
Jinak, samozřejmě, Marine to, věřím, jen pomůže – snad se lidem ve Francii otevřou oči a uvidí, co jim dnes vládne za sebranku, která se neštítí tak očividného zneužití moci.

Neobáváte se, že před letošními volbami může zdejší systém vyrukovat s něčím podobným i vůči vaší osobě? Nějaký škraloup v podobě „nekorektního“ jednání vůči muslimům, islamistům či migrantům by se jistě podařilo najít…

Tak hloupý není ani pan Sobotka ani ministr Babiš s Bělobrádkem – takové obvinění by nám v SPD přece jen přidalo na popularitě. Ne že by se čas od času nenašel nějaký takový aktivista placený z vládních peněz, ale policie je v této zemi relativně soudná a podobná obvinění zatím hází do koše.

Ale nepochybně se budou pokoušet o podrazy a křivá obvinění, jako byl ten s Úsvitem, kdy poté, co jsme odhalili tunelování Úsvitu za našimi zády a ukázali na zloděje, tak naopak média začala obviňovat mě. Přičemž jsem se já osobně nikdy neobohatil ani o haléř, což prokázalo i podrobné policejní vyšetřování. Naopak já jsem do Úsvitu investoval své peníze, které se mi nikdy nevrátily.

Politická chobotnice má skutečně dlouhá chapadla a jsem přesvědčen, že my v SPD, kde je nás nyní již více než deset tisíc, jsme připravení s ní bojovat.

Žhavý sociálně-demokratický kandidát na funkci nového německého kancléře, pan Schulz, vyrazil na zteč vůči Česku pod migračním praporem. Chce tlačit na to, aby ČR začala masivně přijímat uprchlíky… Jak si tento postoj vysvětlujete? Je reálné, že se Bruselu skutečně podaří přerozdělování migrantů vnutit „odbojným“ státům, jako je Česko?

Pánové Sobotka s Babišem a Bělobrádkem přece kontinuálně muslimské arabské a africké migranty natrvalo do naší republiky přijímají. A to i na základě kvót. Zcela proti vůli našich občanů. Ovšem z pohledu vedení EU a pana Schulze nedostatečně. Takže oni nekritizují nulové přijímání, ale nedostatečné přijímání. A to je rozdíl. Česká vláda zrazuje občany od počátku a nepřetržitě.

My v SPD jako opoziční strana samozřejmě netušíme, jaké dohody jsou na úrovni vlád: co vše Bruselu pan Zaorálek, Sobotka a další naslibovali, protože tady říkají něco jiného než prakticky v Bruselu dělají. Kvóty přece navrhli a odhlasovali také čeští europoslanci za ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a kvóty podporuje i česká eurokomisařka paní Jourová z hnutí ANO.

Takže i když nám paní Merkelová a pan Schulz připadají jako z jiné planety, je těžké říct, zda na omylu nejsou spíše čeští zástupci.

Nemáte pocit, že téma migrace u nás poslední dobou uvadá a nebude již možné z něj tolik politicky „vytěžit“?

V každém případě jakékoli nelegální migranty, i ty zlegalizované, odmítáme a je to názor celé země. A když kterýkoli politik takové migranty přijímá, pak to hraničí s vlastizradou. Nikdo cizí nesmí a nebude rozhodovat, kdo bude žít v naší zemi. Proto prosazujeme od počátku referendum o přijímání migrantů do České republiky. A politici, kteří toto právo našich občanů ignorují a proti naší vůli naši zemi a suverenitu rozdávají a nerespektují, pak je to skutečně vlastizrada a zaslouží co nejpřísnější trest. Nikdo ze současných parlamentních stran neměl přijímání migrantů ve volebním programu – a přesto to dělají.

Kdo je podle vás potenciálně pro Česko nebezpečnější z možných budoucích šéfů německé vlády? Paní Merkelová nebo pan Schulz?

Ještě jste do té party mohl připsat třeba Junckera nebo našeho pana Dienstbiera se Sobotkou, Zaorálkem a paní Jourovou s ministrem Pelikánem – oba z hnutí ANO. To je přece stejná parta eurohujerů a je jedno, z které partaje jsou. Doufejme, že Němci vystřízliví a budou volit AfD.

Co se podle vás stane, pokud by volby v Nizozemsku vyhrála Strana pro svobodu v čele s Geertem Wildersem? Zatřese to podle vás Unií? Změní se něco v Bruselu? Transformuje se potom EU?

Pokud v Evropě posílí strany našeho typu, pak nepochybně se budou muset lidé jako Juncker a další výše jmenovaní zastavit a říct si, že jejich plán na zglajchšaltování a porobení Evropy, na zrušení národních států, prostě nemá šanci. A budou muset změnit taktiku i strategii – byť víme, že cíle jim zůstanou stejné.

Evropská komise v čele s panem Junckerem připustila, že by se EU po brexitu nebo ve vazbě na brexit mohla, v jedné z variant, zredukovat pouze na jednotný trh… Jak se vy díváte na variantu, v níž by se EU proměnila jen v zónu volného obchodu? Nestálo by za to setrvat v Unii a usilovat o vítězství právě varianty zredukování EU na jednotný trh?

Jednotný trh v Evropě přece existoval před EU a může být i po ní. Je ostatně jedno, jak to budeme nazývat. My v SPD přece nebojujeme primárně proti co nejužší spolupráci evropských států. Co nám vadí, je bruselská byrokracie, diktát, porušování naší suverenity, poškozování našich zájmů v rámci EU.

A naopak si přejeme intenzivní spolupráci evropských států: volný pohyb zboží i osob. Ale to lze i v rámci dvoustranných smluv případně v rámci Schengenské smlouvy, volný pohyb přece primárně neřeší EU, ale smlouva ze Schengenu. Když zruším europarlament a jeho zákony, nijak se to nedotýká dohod o pohybu zboží a lidí. Jsem plně přesvědčen, že stávající EU je nereformovatelná. My v SPD nabízíme konkrétní funkční řešení – co nejužší spolupráci suverénních evropských států. Bez stávající EU.

Objevují se spekulace o možné povolební spolupráci ANO s SPD. Mohla by se po případných úspěšných volbách stát vaše strana jedním z partnerů v hypotetické Babišově vládě? Jaký je vlastně váš vztah k ANO a Andreji Babišovi? Jsou vaše strany programově blízké, či nikoliv?

My s nikým o žádných povolebních koalicích nejednáme, jelikož jsme přesvědčeni o tom, že nejprve musí napovědět voliči ve volbách. Spolupráce po volbách záleží na možnosti prosadit co nejvíce náš politický program, což je primární přání našich voličů. Účast ve vládě nevylučuji, protože voličům musíme prosadit maximum z toho, kvůli čemu nás volí. Přičemž v principu k tomu stačí, aby se podařilo prosadit kvalitní funkční zákon o referendu, kterým by si lidé mohli kdykoliv závazně vymoci potřebné změny.

Jaké budou podle vás dopady druhé vlny EET, která před pár dny začala? Objevují se informace o tom, že řada menších podnikatelů zejména na venkově i v důsledku EET věší své živnosti na hřebík. Současně se objevují informace, že by stát začal více dotovat podnikání na venkově. Je tohle podle tohle cesta? 

Je to postavené na hlavu – mnozí lidé už dnes nezvládají přebujelou byrokracii a ještě jim vrazí EET. Daně se samozřejmě platit mají, ale my navrhujeme jiný systém, který nepoškodí ty malé a zároveň stát dostane svoje. EET pro malé živnostníky je něco, s čím absolutně nesouhlasíme, a prosazujeme zrušení EET pro malé živnostníky a nahrazení jednoduchým daňovým paušálem. Uvědomme si, že v případě těch, kteří by skončili v sociální síti, je lepší jim dát nulovou daň, jelikož i při nulové dani stát vydělá, protože nebude muset těm lidi platit sociální podpory.

Cílem EET přece nebylo podporovat podnikatele, ale vybírat více na daních…

Právě včera mi volala paní ze Svitav – asi nejstarší podnikatelka a prodavačka v kraji, možná i v republice, je jí 96 let. Stále by byla schopná ve svém krámku prodávat, ale končí, protože investice do EET se jí jednak nikdy nevrátí, a navíc to ani technicky nezvládne.

Ta paní sice má důchod, ale tím, že přijde o smysl svého života, o práci, a zůstane sedět doma, tak – jakkoli si to nepřeju – jí přesně tohle může zkrátit život. To je odporné! Místo abychom lidem pomáhali, tak těm nejmenším nebetyčně házíme klacky pod nohy. A ti největší přitom vyvádí stamiliardy do daňových rájů a stát s tím nic nedělá.

Stát by měl nechat malé živnostníky, kteří nemají zaměstnance a mají tržby v tisícovkách, žít, jelikož je to pořád lepší, než aby zatěžovali stát.

A nevyřeší to třeba ty cílené dotace?

Dotace? Tito lidé, o kterých mluvím, samozřejmě nikdy dotaci nedostanou, protože, tak jako nezvládají EET, tak ani neumí žádat o dotace. Ty dotace přece skončí u těch, kteří je nepotřebují, ale zato v tom umí chodit. I to je strašné a odpudivé, že ožebračujeme chudé a dotujeme bohaté a schopné.

V poslední době zazněla od největších vládních stran řada daňových programových vizí. Zatímco sociální demokracie chce zavést progresivní daně, tedy bohatým daně zvýšit, nízkopříjmovým daně snížit, Babišovo ANO chce údajně bohatým daně snížit. Ke které z těchto programových vizí má blíže vaše SPD?

My odmítáme laciný předvolební populismus, takže ani k jedné. My navrhujeme daně na maximum zjednodušit s tím, že těm nejchudším naopak ještě snížit nebo zrušit daňové či odvodové zatížení, aby měli větší mzdy a příjmy bez toho, že by to zatížilo firmy.

Je nefér, když ten, kdo pracuje, má méně nebo stejně jako ten, kdo bere dávky. Sobotkova a Babišova vláda s tímto velmi negativním stavem nic neudělala a totálně zklamala.

Samozřejmě s rostoucími příjmy se daně a odvody platit musí. Přičemž bychom do budoucna chtěli daně na maximum snižovat. A to tím, že máme úplně jiný pohled na financování státu. Ten by neměl žít jen z daní, ale také z toho, co si vydělá.

Vy chcete, aby stát začal podnikat?  

Stát v uplynulých letech prodal lukrativní a ziskové firmy, které dříve vydělávaly na důchody atd. Příkladem je zločinná privatizace české vody a dalších strategických a monopolních odvětví. A teď tyto chybějící peníze musí stát brát z kapes občanům. To je zásadní chyba a je třeba jít opačnou cestou – tedy zajistit financování státu z více zdrojů, abychom nebyli závislí jen na tom, jak máme silnou populaci. I když samozřejmě jednou z investic státu by měla být investice do porodnosti našich občanů. Porodnost nemůžeme řešit migrací, tak jak to dělá současná vláda. A jestliže občan našeho státu vydělá za život řádově miliony a odvede z nich státu odvody, pak by neměl být problém motivovat slušné pracující a bezúhonné rodiny třeba i statisíci k tomu, aby měly děti. Zdůrazňuji, že jen ty slušné a bezúhonné rodiny. Ne parazitující.

Zima pomalu končí a silnice – jako již tradičně – jsou plné výtluků a děr. Vede se spor o výši dotace krajům na opravy. Máte nějaký recept na to, aby se kvalita silnic v Česku zlepšila a dalo se po nich normálně jezdit? Je to jen o penězích?

Jak víme, díry vláda, ministerstvo a kraje spravují tak, že za pár měsíců jsou na stejném místě znova. Silnice se staví tak, že jsou vadné už v čase otevření. Takže ano, jde o peníze, o které nás okrádají vybrané firmy a také neschopní vládnoucí politici a jejich státní a krajští manažeři.

Pochopitelně už dávno prosazuji, abychom měli v České republice satelitní mýtný systém, který by zpoplatnil veškerou nákladní dopravu, protože okresku samozřejmě kamiony zničí rychleji než osobní auta, o bezpečnosti nemluvě. Nákladní doprava měla být už dávno na maximum přesunutá na koleje, jak je tomu ve většině okolních zemí. My v SPD prosazujeme ty nejmodernější světové trendy.

Jenže ty jistě nejsou zadarmo, ale něco stojí. Odkud se na to mají brát prostředky?

Ano, jde o miliardy, které si rozděluje několik velkých stavebních firem, které staví dálnice a silnice. A tyto firmy vybírají vládní politici, v první řadě ti z hnutí ANO, pod které spadá ministerstvo dopravy. Tyto firmy odvádějí ve spolupráci s politiky špatnou práci. Podívejte se třeba do Rakouska – po zimě je tam stav jejich silnic nesrovnatelně lepší než u nás. Přitom ceny za stavbu silnic jsou buď srovnatelné nebo u nás dokonce ještě dražší.

Představte si, kdyby jezdil na trase Praha – Brno – Bratislava nebo Vídeň rychlovlak, který by byl z Prahy v Brně za hodinu. A kdyby tu svištěly i nákladní vlaky. Dálnice D1 by byla poloprázdná, bez kamionů, a její údržba by stála desetinu. Současně bychom zachránili navíc desítky životů ročně.