Tomio Okamura má se svým hnutím SPD naději na vstup do parlamentu.

Tomio Okamura má naději na vstup do sněmovny. Jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) předstihlo TOP 09 Miroslava Kalouska i KDU-ČSL. Dostalo by se tak pohodlně do parlamentu. Volby by v březnu 2017 vyhrálo Babišovo hnutí ANO. ČSSD podporu voličů naopak ztrácí. Data vyplynula z nejnovějšího průzkumu agentury Sanep.

Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO si oproti minulému měsíci mírně polepšilo o čtyři desetiny procentního bodu na aktuálních 28,9 %. Mírné kolísání volebních preferencí v posledních třech měsících naznačuje, že voliči různě reagují na aktuální politické události.

Zatímco o řadu voličů může hnutí ANO přijít v souvislosti se zavedením druhé vlny EET, naopak předvolební prohlášení o záměru snížit daně do příjmu 113.000 Kč, záměr snížit DPH, počet poslanců a senátorů může voličskou podporu hnutí ANO zvyšovat.

Volební preference – březen 2017 (Zdroj: Sanep)

Druhá ČSSD ztrácí oproti minulému měsíci osm procentních bodů a aktuálně se těší podpoře 17,1 % voličů. Sociální demokraté se sice snaží oslovit voliče snížením cen dat mobilních operátorů, ale záměr zavedení progresivní daně s poněkud nešťastným lavírováním s hranicí příjmu, kdy bude zdanění oproti stávajícímu stavu nižší, se může pro voliče jevit jako nedůvěryhodné a nečitelné.

Poměrně zásadní pak mohou být z hlediska voličské podpory, a tedy i výsledku letošních parlamentních voleb, výstupy z nadcházejícího volebního sjezdu ČSSD.

Třetí nejsilnější stranou zůstává nadále KSČM, která oproti minulému měsíci mírně posílila a aktuálně má podporu 12,2 % voličů.

Čtvrtou nejsilnější stranou je s aktuální voličskou podporou 9,7% ODS, nicméně již druhý měsíc zaznamenává tato strana mírný pokles.

Hypotetický zisk poslaneckých mandátů – březen 2017 (Zdroj: Sanep)

Pátou stranou, která by aktuálně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, by byla SPD pod vedením Tomia Okamury, která s aktuální podporou 6,8 % hlasů přeskočila i KDU-ČSL a TOP 09.

Lidovci by v březnu získali podporu 6,7 % hlasů a poslední stranou, která by aktuálně získala poslanecká křesla, by byla TOP 09 se ziskem 5,4 % hlasů.

Zatímco KDU-ČSL se může opřít o svůj tradiční voličský elektorát, který jí zajistí poslanecké mandáty, v případě TOP 09 se již elektorátní podpora postupně vytrácí a nechává tuto stranu v nejistotě nad její politickou budoucností.

Okamura zabodoval i ve druhém průzkumu

Tomio Okamura zabodoval i v průzkumu agentury CVVM, kde se dostal na druhé místo za Babiše a těsně překonal premiéra Sobotku.

Z představitelů politických stran Češi i nadále nejvíc věří šéfovi hnutí ANO a ministru financí Andreji Babišovi- 46 % lidí mu důvěřuje, 48 % lidí k němu pociťuje nedůvěru. Za druhého nejdůvěryhodnějšího politika lidé považují Tomia Okamuru, kterému důvěřuje 35 % (nedůvěra 53 %).

Okamura tak těsně překonal třetího premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Sobotkovi věří 34 % lidí, tedy stejně jako na podzim. Opačný postoj zaujalo 57 % účastníků průzkumu.

(pel)