Češi se v práci stále více ulívají. Promrhají hodinu denně, firmy to ročně stojí tisíce korun.

Češi se v práci stále více ulívají. Až hodinu denně promrhají z pracovní doby zábavou na internetu. Firmy flákání jednoho zaměstnance měsíčně připraví o 3 616 korun, ročně pak až o 41 175 korun. 

Pracovní morálku v tuzemských firmách zjišťovala společnost truconneXion, která poskytuje služby monitorující firemní výpočetní techniku.

V průzkumu vyšlo najevo, že – převedeno na peníze – 61 minut, které denně v průměru promrhá každý zaměstnanec, firmu připraví o 163 korun denně, 3 616 korun měsíčně a 41 175 korun ročně.

Na počítači nebo mobilu věnovali zaměstnanci soukromým aktivitám meziročně o tři minuty více. Předloni zahálka firmu vyšla měsíčně na 3 431 Kč na hlavu.

„V průměru si tak loni každý administrativní zaměstnanec udělal bez svolení zaměstnavatele více než měsíční placenou dovolenou,“ uvedl Martin Hnízdil ze truconneXion.

Zaměstnanci svůj čas nejčastěji zneužívali na sociálních sítích, zpravodajských portálech, pro soukromou online komunikaci a nákupy.

K většímu mrhání časem zaměstnance svádějí především chytré telefony. Z mobilů a tabletů se v závěru loňského roku uskutečnilo více než 60 procent mimopracovních přístupů k internetu, vyplývá ze statistik nástroje AuditPro.

„Z počítačů na mobil se přesunuje většina mimopracovních aktivit, které zaměstnance rozptylují a zdržují od práce. Na firemním notebooku si většina zaměstnanců Facebook spustit nedovolí, ale na telefonu téměř každý. Firmy totiž monitorují hlavně počítače a mobilní zařízení stojí mimo jejich zájem. To se ale začíná podstatně měnit,“ dodal Hnízdil.

Podle dat firmy řešení pro správu mobilních zařízení používá jen 22 procent firem z těch, které svou výpočetní techniku monitorují.

(pel)