Americký prezident Donald Trump plánuje zvýšení rozpočtu ministerstva obrany na příští rok o 1,4 bilionu korun (54 miliard dolarů).

Americký prezident Donald Trump chce zvýšit výdaje na obranu Spojených států o 1,4 bilionu korun ( 54 miliard dolarů). Peníze vezme resortům, do jejichž kompetence nespadá zajišťování bezpečnosti státu.

Trump už upřesnil, že peníze půjdou policejním složkám a na opatření, která mají pomáhat v boji proti zločinu.

Prezident má také v úmyslu tvrdě omezit finanční pomoc, kterou USA poskytují v zahraničí. Již dříve se spekulovalo o omezení příspěvků do programů OSN či dalších projektů. Na domácí půdě se s největšími škrty ve výši desítek miliard dolarů bude podle všeho potýkat Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) a ministerstvo zahraničí.

Velké programy sociálního zabezpečení a zdravotní péče navzdory volání některých republikánských spolustraníků zatím Trump plánuje nechat beze změny.

„Budeme dělat více s méně prostředky, abychom udělali vládu spolehlivou a odpovědnou,“ řekl šéf Bílého domu na setkání s guvernéry.

Zmiňované plány na zvýšení výdajů Pentagonu jsou v souladu s tím, co prezident sliboval už v kampani.Trump rovněž řekl, že hodlá znovu vybudovat zeštíhlenou armádu.

Prý má v úmyslu jednat rychle, aby zemi zreformoval. Podle jeho slov USA „nikdy nevyhrávají války“, přičemž vůbec nejhůř je to vidět na Blízkém východě.

„Píchli jsme do vosího hnízda. Je to binec,“ řekl prezident skupině guvernérů.

Kompletní návrh rozpočtu prezident teprve předloží. Očekává se, že číselné podrobnosti ohledně financování vnitřní bezpečnosti USA budou zveřejněny příští měsíc v Kongresu, kde budou podány také návrhy na úpravy výše daňových poplatků a na další programová opatření.

(pel)