Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) skončil ve vládě. Vaz mu zlomil spor o mobilní operátory, premiér Bohuslav Sobotka ho chce odvolat.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) končí ve vládě. Premiér Bohuslav Sobotka chce Mládka odvolat, protože mu vadí, jak se ministr v poslední době stavěl k situaci s mobilními operátory.

„Rozhodl jsem se udělat změnu v obsazení ministerstva průmyslu a obchodu. Navrhuji ke konci února odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka,“ oznámil Sobotka.

Sobotka žádost předá prezidentovi. Miloše Zemana chce zároveň jako prvního seznámit s tím, kdo by měl Mládka nahradit. Spekuluje se o tom, že novým šéfem průmyslu by mohl být státní tajemník pro evropské záležitosti a vládní koordinátor pro digitální agendu Tomáš Prouza.

Sobotka řekl, že Mládek odvedl za více než tři roky velký kus práce.

„Nicméně v poslední době nejsem jako předseda vlády spokojen s tím, jak ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje. Zejména se jedná o postoj ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb,“ zdůraznil Sobotka.

Vaz mu zlomil spor o cenu tarifů

Mládek chtěl lidem zakázat možnost vyjednat si cenově lepší mobilní tarif. Ministr navrhoval, aby operátoři dávali lidem ceny výhradně podle ceníků, které by navíc museli zveřejnit.

Sporný paragraf Mládek navrhl v novele zákona o elektronických komunikacích, která má za cíl zlevnit mobilní data. ČTÚ však varoval, že efekt by mohl být přesně opačný. Pro lidi by to nakonec vůbec žádné zlevnění znamenat nemuselo.

„Je nebezpečí, že to nepovede ke snížení, ale zakonzervování cen pro domácnosti,“ zdůraznil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Mládek s tím ale nesouhlasil a tvrdil přesný opak.

„Jestli několik procent populace, která bude asertivně schopna vyjednávat, si zlepší tarif…já bych byl rád, aby to měli všichni,“ prohlásil Mládek.

„Já to chápu tak, že slevy budou moci být, ale budou muset být někde napsané, když splním tohle, tak bude tohle. Ne, že oni vám je tahají z klobouku a vy nevíte, jaké mají rozpětí,“ hájil svůj návrh ministr.

Šéf průmyslu byl dlouhodobě obviňován z toho, že jde na ruku mobilním operátorům. Vše začalo, když ministerstvo průmyslu v Bruselu vystoupilo proti snížení velkoobchodních cen za roaming.

(pel)