ČSSD půjde do sněmovních voleb s návrhem na zavedení bankovní daně.

Sobotka chce potrestat banky za vysoké zisky a jejich odliv do ciziny. Sociální demokracie jde do voleb s jasným plánem – zvýšit daně. Strana začne u bank, u kterých chce prosadit zavedení zvláštní daně. Návrh počítá se zavedením čtyř sazeb podle výše aktiv. Předseda strany Bohuslav Sobotka si od daňové změny slibuje 11 miliard korun do rozpočtu.

„Po roce 2006 náš daňový systém prošel velkými změnami. Vylobbovali si je ti bohatí. Sociální demokracie se s tím nechce smířit,“ prohlásil šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka.

Dodal, že ČR podle něj potřebuje radikální změnu daňového systému a ne kosmetickou úpravu.

„Chceme, aby se banky více podílely na financování veřejného sektoru,“ řekl předseda vlády.

Zdůraznil, že jeho strana nechce, aby naše země byla „daňovým rájem“ pro banky.

ČSSD navrhuje, aby se výše odvodu vypočítávala podobně jako v sousedním Rakousku z aktiv bank.

Návrh bankovní daně spočívá v zavedení čtyř sazeb progresivní daně vystupňované dle výše aktiv. Odhadujeme, že do rozpočtu by tímto opatřením přiteklo přes 11 miliard korun ročně,“ sdělil ekonomický expert sociální demokracie Michal Pícl.

Banky s aktivy do 50 miliard korun by kromě běžné sazbě daně z příjmu právnických osob, která je nyní 19 procent, odváděly navíc 0,05 procenta, s aktivy do 100 miliard korun navíc 0,1 %, mají-li aktiva do 300 miliard korun, tak 0,2 %, a mají-li aktiva přes 300 miliard korun, tak 0,3 procenta navíc.

Strana už bankovní daň navrhovala při posledních sněmovních volbách v roce 2013, nakonec to ale do programu neprosadila. Proti bylo hnutí ANO.

(pel)