Situace v Řecku je opět velmi vážná a předseda evropské banky Mario Draghi už nastínil mechanismus vystoupení Řecka z evropské měnové unie.

Předlužené Řecko se ocitlo opět v průšvihu. Mezinárodní měnový fond (MMF) už není ochoten podporovat další financování řeckého dluhu. Současný státní dluh Řecka přesáhl 180 procent HDP a překročil tak rekordní hodnoty z doby před dvěma lety.

Projekce MMF ukázaly, že během několika následujících let řecký dluh překročí HDP země dvojnásobně a nebude tak již nadále udržitelný.

Evropští věřitelé pod vedením Německa se stále tváří, že dluh může být splacen a odmítají zahájit jednání o jeho odpuštění.

Řecká vnitropolitická situace je opět chaotická a vládnoucí strana Syriza má minimální snahu prosadit reformu pracovního práva a daňových zákonů podle požadavku zahraničních věřitelů.

Výkon řecké ekonomiky po letech až dvouciferných propadů stagnuje a výrazné oživení nepřichází. Bez ekonomických reforem však nikdy nepřijde.

MMF by se podle vlastních interních pravidel neměl podílet na další půjčce, tentokrát ve výši 86 miliard eur, protože obrovský řecký dluh není udržitelný. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se ale jednoznačně vyjádřil, že bez MMF jako garanta provedení smysluplných ekonomických reforem nebudou Řecko financovat ani evropští věřitelé.

V současné napjaté situaci Evropské unie, jíž potenciálně hrozí i celkový rozpad, je ovšem varianta odpouštění řeckého dluhu politicky nepřijatelná a to především v Německu, kde se letos budou konat parlamentní volby.

Situace v Řecku je velmi vážná a předseda evropské banky Mario Draghi už nastínil mechanismus vystoupení Řecka z evropské měnové unie.

Nezbytnou podmínkou pro zabránění dominového efektu nesplacení všech dluhů, které má země opouštějící měnovou unii u ostatních zemí platících eurem, je vyrovnání závazků vůči Evropské centrální bance (ECB) v systému Target 2.

Pozice Řecka v systému ke konci roku 2016 byla mínus 72,3 miliardy eur. Přitom celkový přebytek Německa v systému Target 2 ve výši 754,3 miliardy eur financuje především deficity Itálie (-356,6 miliardy eur) a Španělska (-328,1 miliardy eur).

Jenže španělský HDP za rok 2016 vzrostl o „slušná“ 3 procenta a ten italský alespoň o 1 %. Obě země tak dávají naději na zlepšení. Naproti tomu řecká ekonomika stagnuje bez výhledu na pozitivní změnu a nezaměstnanost přesahuje neuvěřitelných 23 %.

Otázkou tedy podle analytiků není, zda Řecko vystoupí z měnové unie, ale kdy se tak stane… Dá se však předpokládat, že Německo se bude snažit odsunout tento nevyhnutelný problém až do období po tamních volbách. (mar)