Prezident Trump obnovil výstavbu ropovodu Keystone XL, který povede z Aljašky přes Kanadu až k Mexickému zálivu v USA.

Americký prezident Donald Trump rozhodl o pokračování výstavby ropovodu Keystone XL z Aljašky. Výstavbu předloni zrušil prezident Obama. Ropovod má spojovat naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu. Kontroverzní projekt kritizují ochránci životního prostředí.

Obnovení výstavby ropovodu Keystone XL sliboval republikánský kandidát Trump v předvolební kampani. Loni v květnu uvedl, že ropovod Keystone XL „na 100 % schválí“, nicméně vyjedná lepší podmínky.

„Řeknu: chlapi, nechám vás postavit ropovod, ale dejte nám díl koláče,“ prohlásil tehdy Trump.

To potvrdil i nyní, když při podpisu prezidentského dekretu řekl, že v případě ropovodu Keystone XL „ještě znovu dojednáme některé podmínky“.

Jeho předchůdce ve funkci, demokrat Barack Obama odůvodnil zastavení výstavby ropovodu Keystone snahou podpořit dohodu o globálních klimatických změnách.

Ropovod Keyston XL je projekt soukromých firem. Ke stavbě však potřebuje vládní souhlas, protože protíná státní hranici mezi Kanadou a USA.

Trump nyní nejenom povolil výstavbu, ale současně rozhodl, že pokud budou na americkém území budovány jakékoliv ropovody, musí využívat americkou ocel.

Trump v úterý také podepsal exekutivní příkaz, kterým oživil výstavbu ropovodu Dakota Access. Tím bude ropa dopravována z nalezišť v Dakotě přes americký středozápad k Mexickému zálivu.

Se stavbou nesouhlasili američtí indiáni z kmene Siouxů, kteří se obávají, že ropovod poškodí zdroje pitné vody. (sfr)