Zelení budou prosazovat zlegalizování squattingu, tedy neoprávněného obsazování prázdných domů. Volební právo by podle návrhu Zelených měli mít lidé už od 16 let věku.

Zelení chtějí legalizovat squatting, tedy neoprávněné obsazování soukromého majetku, jako jsou prázdné domy. Podporují také zavedení univerzálního příjmu jako jednotné sociální dávky pro všechny občany bez rozdílu příjmu. Strana zelených se na těchto programových bodech dohodla na svém sjezdu v Hradci králové.

Vedle toho budou Zelení prosazovat například ekologickou daňovou reformu nebo „bezplatnou“ zdravotní péči. Navrhují však například také snížení hranice aktivního volebního práva na 16 let věku.

Na svém sjezdu také kritizovali nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého jeden z představitelů Zelených označil za „xenofoba a rasistu“.

Strana chce také podporovat daňové asignace, tedy možnost lidí určovat, jak má stát naložit s částí odvedených daní.

Zelení dlouhodobě podporují squatting, který je fakticky neoprávněným obsazováním soukromého majetku. Strana zelených však squatting považuje za projev autonomní kultury a zpochybnění současné společnosti, v níž je soukromé vlastnictví (formálně) považováno za nedotknutelné.

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický

Cílem zavedení univerzálního občanského příjmu je odstranit nepřehledný systém sociálních dávek.

Zelení se na sjezdu také vyslovili proti jakýmkoliv formám povinné vojenské služby.

Strana zelených v současné době nemá zastoupení v Poslanecké sněmovně. Ve sněmovně byla strana naposledy zastoupena v roce 2010. V letech 2007 až 2009 byli Zelení součástí vládní koalice vedené premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

Šéf Zelených Matěj Stropnický, který je synem ministra obrany Martina Stropnického (ANO), prosazuje, aby se strana před letošními parlamentními volbami spojila do „antiautoritářského bloku“ se „silami, které budou hájit svobodu a politickou sféru oddělenou od ekonomické“. (sfr)