Protikuřácký zákon schválil Senát. Zákaz kouření nyní čeká jen na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Senát schválil protikuřácký zákon beze změn. Od konce května tak má platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Aby zákaz kouření začal platit, musí jej podepsat prezident Miloš Zeman. Ten už dříve slíbil, že normu nebude blokovat.

K takzvanému protikuřáku se v Senátu sešla řada pozměňovacích návrhů. Ani o jednom se však nehlasovalo. Senátoři rovnou normu schválili ve znění, které jim poslala Sněmovna. Pro zákaz cigaret hlasovalo 45 senátorů, proti 12. Jedenáct se hlasování zdrželo.

Návrh počítá se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa nebo osobě mladší 18 let, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku.

Právě toto ustanovení se stalo předmětem nejčastější kritiky řady senátorů včetně vládní KDU-ČSL. O jeho zrušení ale Senát nehlasoval.

Místopředseda horní komory a šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera, který se netají tím, že je vášnivým kuřákem, chce například posunout účinnost normy na 1. ledna 2018.

Podle něj by tak byl čas na to, aby z novely vypadly některé „absurdity“, například zákaz cigaret v botanických zahradách či celých areálech nemocnic.

Valenta: Je to nepřiměřený zásah do podnikání

Senátor Ivo Valenta přišel s tím, že v hospodách by měly vzniknout takzvané kuřárny. Tento návrh zazněl už při projednávání ve Sněmovně od ODS, ale neprošel.

„Je to nepřiměřeným zásahem do podnikání. Stát nemůže stále dokola destabilizovat podnikatelské prostředí a každou chvíli měnit pravidla,” míní Valenta.

Kromě zákazu cigaret v restauracích a hospodách novela zakáže kouření v čekárnách veřejné dopravy, na nástupištích, ve školách, na dětských hřištích, či ve vnitřním prostoru sportovišť.

V restauracích bude možné kouřit e-cigarety a vodní dýmky. Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Novelu nyní dostane na stůl k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten už dříve řekl, že normu nemůže vetovat, protože je jako kuřák ve střetu zájmů.

(pel)