Náklady na zaměstnance jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě.

Náklady na zaměstnance v České republice patří k nejvyšším v Evropě – vyšší jsou jen ve Francii, Švédsku, Itálii, Belgii a Rakousku. Naopak nejnižší náklady jsou v Dánsku a na Maltě. Data vyplynula z analýzy společnosti Deloitte, v níž porovnávala celkové mzdové náklady zaměstnavatele a čistý příjem pracujících v 19 evropských zemích.

Náklady zaměstnavatele zabírají přední příčky především u zaměstnanců s nižšími příjmy. Při ročním hrubém příjmu do 25 tisíc eur je před Českem jen Francie a Slovensko. Při příjmu 75 tisíc eur je pak Česko na šestém místě.

„Čistý příjem zaměstnanců s vyššími příjmy je v Česku ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi relativně vysoký, a to díky jednotné sazbě daně z příjmů. Ve srovnání čistého příjmu je Česko na předních pozicích, a to především díky rovné sazbě daně, respektive neexistenci progresivního zdanění,“ uvedla manažerka z daňového oddělení Deloitte Lucie Rytířová.

Při srovnávání nákladů na zaměstnance hraje zásadní roli pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění, které zaměstnavatel musí hradit za své zaměstnance. V mnoha státech toto pojistné není „zastropováno“ nebo jen částečně (ČR).

„ Zaměstnavatele navíc limitují i zákonné minimální mzdy,“ doplnil Robert Bezecný, manažer daňového oddělení v Deloitte.

Nejvyšší strop je v Lucembursku (od 1923 eur) a Belgii (od 1502 eur), nejméně v Portugalsku (530 eur) a na Slovensku (405 eur).

Francie, Itálie, Švédsko, Belgie a Rakousko jsou země s nejvyššími příspěvky do systému sociálního zabezpečení. Náklady francouzských zaměstnavatelů zůstávají nadále nejvyšší bez ohledu na úroveň příjmů, a to proto, že neexistují limity pro platbu příspěvků na sociální zabezpečení.

Studie potvrdila, že ve sledovaných státech nedochází k zásadním změnám, vyjma Řecka, Rakouska a Belgie. Zatímco v Řecku jsou daně z příjmu vyšší pro všechny příjmové kategorie, ve zbylých dvou se snížilo zdanění nižších příjmů. K přesunu daňového zatížení došlo také v Rakousku, kde se zvýšil čistý příjem u nižších mezd.

(pel)