Americká armáda nově povolila ženám nosit hidžáby, sikhům plnovous a turbany.

Americká armáda uvolnila předpisy týkající se uniforem. Nově například povoluje ženám nosit muslimské hidžáby, ovšem s podmínkou, že budou z nehořlavého materiálu. Stejně tak sikhové budou moci mít na hlavě turban a nechat si plnovous.

Materiál použitý na turbany a hidžáby musí barvou odpovídat uniformě a v případě, že je voják v maskovacím oděvu, musí mít kamufláž i turban a hidžáb. Jedinou podmínkou je podle médií vyloučení jakéhokoli rizika, proto by materiál měl být nehořlavý.

Zástupce armády Eric Fanning řekl, že armáda přehodnotila dosavadní pravidla týkající se požadavků jednotlivých náboženských komunit, což umožní rozšířit prostor pro nábor nových vojáků.

Pentagon pravidla pro nošení uniforem uvolnil už v roce 2014. Vojáci, kterým jejich víra nařizuje nošení plnovousu, turbanu či jarmulky, si na základě tehdejšího rozhodnutí mohli u vedení armády zažádat o výjimku. Kritici však upozorňovali na to, že udělování výjimek byl zdlouhavý a obtížný proces.

I nyní ale musí věřící vojáci o výjimku zažádat. Nikoliv však u vedení armády, ale u brigádního velitele. Při výcviku nebo při nasazení do boje bude armáda požadovat, aby vojáci měli na hlavě ochrannou přilbu.

Armáda podle Fanninga pracuje na tom, jak zajistit účinné plynové masky vojákům s plnovousem. Než se na to přijde, nesmějí muži s vousy chodit do akademií, kde se počítá s výcvikem ochrany proti jedovatým látkám.

Nová pravidla přesně určují tvar hidžábu – tedy pokrývky ženské hlavy. Odhalena musí zůstat část obličeje mezi obočím a bradou. Vousy mužů pak nesmějí být delší než pět centimetrů. Pokud delší budou, má být plnovous smotán nebo složen tak, aby nepřesahoval stanovenou délku.

Nové regule rovněž vojačkám povolují nošení dredů. Musí však být malé, stejnoměrné, udržované a nenápadné. Ženy, které po nich touží, si o výjimku žádat nemusí.

(pel)