Státní rozpočet České republiky skončil v roce 2016 s přebytkem 61,8 miliardy korun.

Státní rozpočet České republiky skončil v roce 2016 v přebytku 61,8 miliardy korun. Ministerstvo financí se v předpovědi seklo o více než 131 miliard korun, původně se totiž počítalo s deficitem 70 miliard korun.

Za rekordním výsledkem je podle ministerstva financí především růst daňových příjmů a ekonomický růst, ale i příliv prostředků z EU, které byly o téměř 65 miliard korun vyšší, než předpokládal schválený rozpočet.

“Je potřeba vědět, že k 1. lednu 2016 nám EU dlužila přes 31 miliard korun. To jsou peníze, které jsme měli dostat v roce 2015, ale spadly až do rozpočtu za rok 2016,” vysvětlil ministr financí Andrej Babiš.

Státu se také podařilo vybrat na daních a sociálním pojištění oproti původnímu plánu o 28,8 miliardy více. Meziročně se daňové příjmy zvýšily o 7,5 procenta. Největší meziroční nárůst vykázal výběr daně z příjmů právnických osob o 11,7 procenta, což odráží růst ekonomiky a fakt, že se firmám loni dařilo lépe než v roce 2015.

O dvě miliardy nižší výběr DPH oproti schválenému rozpočtu ministr vysvětlil odložením spuštění elektronické evidence tržeb.

„Když jsme rozpočet sestavovali, počítali jsme s tím, že EET bude fungovat už od 15. února 2016,“  řekl Babiš.

Přebytek chce Babiš použít na snížení dluhu

Na straně výdajů ministerstvo oproti schválenému plánu utratilo o 31 miliard korun méně. Důvodem byl mimo jiné i meziroční propad investic o 77,5 miliardy korun.

„Jsme často kritizováni za to, že jsme investovali méně, ale je třeba vědět, že jsme už tak rozpočtovali. Oproti schválenému rozpočtu jsme investovali dokonce o 6 miliard více. Takže ta kritika, že rozpočet je dobrý, protože jsme investovali méně, neobstojí,“ řekl ministr financí.

Srovnání s rokem 2015 podle něj zkresluje to, že předloňský rok byl z hlediska investic mimořádný.

Babiš bude chtít celý přebytek rozpočtu použít na snížení státního dluhu.

„Když máme dluhy, tak budeme navrhovat, abychom přebytek použili na splacení dluhu,“ řekl.

Jestli se ministerstvo financí tak výrazně odchýlí od schváleného schodku 60 miliard korun i letos, nechtěl ministr financí zatím odhadovat.

„Je to otázka nároků. To co nespotřebují ministerstva se přenáší z roku na rok a ty nároky jsou skutečně ve velkém rozsahu. Rozpočet by mohl být lepší, ale teď to nechci odhadovat,“ řekl.

Ekonomové se pozastavují nad rozdílem 131 miliard

Ekonomové i opozice ovšem již dříve upozornili, že lepší hospodaření rozpočtu kromě lepšího výběru daní souvisí také s poklesem investičních výdajů vlády na projekty spolufinancované z evropských fondů. Ty loni činily 54,3 miliardy korun, což bylo ve srovnání s rokem 2015 o 118 miliard korun méně.

Někteří ekonomové se také pozastavují nad propastným rozdílem mezi schváleným rozpočtem a jeho skutečným výsledkem, který přesáhl 131 miliard.

„Překvapivě nečekaný rozpočtový přebytek nasvědčuje tomu, že není něco v pořádku v systému sestavování státního rozpočtu. Tentokrát to naštěstí nebolí,“ říká například Daniel Münich z think-tanku IDEA.

Exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek vládě vytkl to, že investuje méně, než v letech 2011 a 2012 investovala bývalá vláda, v níž byl ministrem financí.

„Vláda teď sklízí plody našich investic, ale sama pro budoucnost neinvestuje, což je docela nefér,“ prohlásil.

Zároveň však podpořil názor ministerstva financí, aby se o přebytek rozpočtu snížil státní dluh a ulevil tak příštím generacím, které jej budou splácet.

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija pak dokonce v jednom ze svých komentářů ostře zaútočila na výsledky rozpočtu jako takové.

„Ministerstvo financí podezřívám z manipulace s čísly, zejména u DPH, jejíž výběr může být reálně nižší. Firmy si stěžují, že jim MF zdržuje vratky na DPH,“ napsala na svém twitterovém účtu.

Mach: Ministerstvo financí lže

Europoslanec za Svobodné, Petr Mach, obvinil Babišovo ministerstvo z vědomé lži.

„Ministerstvo financí lže, když říká, že loňský přebytek rozpočtu vznikl díky vyššímu výběru daní,“ prohlásil Mach.

„Na DPH se vybralo méně, než kolik bylo plánováno. Naopak ´přilétlo´ o 60 miliard více z EU oproti schválenému rozpočtu jako doplatky dotací za rok 2015,“ prohlásil Mach.

A právě tyto prostředky (60 miliard Kč eurodotací) podle Macha vytvořily přebytek státního rozpočtu ČR.

(pel)