Na financování státního dluhu bude v roce 2017 potřeba 290 miliard korun.

Na financování státního dluhu České republiky bude příští rok potřeba 290 miliard korun. Výše státního dluhu letos dosáhne 1,613 bilionu korun a každého obyvatele Česka tak hypoteticky připadá dluh 152 600 korun.

Státní dluh České republiky za letošní rok meziročně klesne o 60 miliard na 1,613 bilionu korun, meziročně se sníží o 70 miliard korun. Loni byl dluh 1,673 bilionu korun.

„Za dobu našeho vládnutí se státní dluh snížil o 70 miliard korun,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu (HDP) by měl za letošní rok klesnout z loňských 36,7 procenta na 34,3 procenta, stojí ve Strategii řízení státního dluhu, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Aktivní využití refinančního mechanismu státní pokladny a efektivnější finanční plánování umožnily také v roce 2016 snížení rozsahu výpůjčních operací státu, čímž bylo dosaženo dalších úspor úrokových výdajů státního rozpočtu a poklesu státního dluhu,“ uvedlo dnes v materiálu ministerstvo financí.

(pel)