Zaměstnanci České pošty opět vyhlásili stávku. Ta potrvá celý den a bude se přesouvat z pracoviště na pracoviště.

Zaměstnanci České pošty opět vyšli stávkovat za vyšší mzdy. Protest má trvat celý den a bude se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé napříč Českou republikou.

Protestují opět zejména v hlavní třídírně v pražských Malešicích a dále v Brně, Ústí nad Labem a Olomouci. Na pobočkách se provoz nijak nezměnil.

Pořádající odboráři ve středu večer evidovali přes 600 lidí, kteří jim potvrdili, že se ke stávce připojí. Očekávají proto, že počet protestujících bude během dne stoupat. Zatím se do stávky zapojilo 250 lidí z celkem 30 tisíc zaměstnanců.

Protest má trvat celý den do půlnoci a bude se přesouvat z jednoho pracoviště na druhé. Na každém by mělo zastavení práce trvat zhruba hodinu.

Podle místopředsedy stávkového výboru Filipa Janovského se má konat ještě tichý protest, kdy zaměstnanci zůstanou v práci a jen vyvěsí transparenty, nebo se označí, že stávkují.

Vedení prý odboráře zastrašovalo 

Podle některých odborářů Česká pošta zaměstnance zastrašovala a varovala například před finančními dopady jejich zapojení do stávky. Odboráři podle Janovského evidují několik set stížností na zastrašování. Na jejich základě chtějí podat na vedení podniku trestní oznámení.

„Vedení České pošty určitě své zaměstnance nevydíralo, nezastrašovalo je. V současné době vyhodnocujeme škody, můžu říct, že se to týká řádů jednotek milionů korun denně,“ uvedl Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Odboráři ze tří odborových organizací požadují po vedení podniku zvýšení tarifní mzdy všem zaměstnancům o 2500 korun měsíčně. Informace o rozdělení části úhrady univerzální služby za roky 2013 a 2014 formou odměn mezi zaměstnance zhruba 1400 korun měsíčně je neuspokojily. Většinové odbory podepsaly v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd v příštím roce o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 korun.

Do pondělní stávky dvouhodinové stávky vstoupilo zhruba 100 lidí a podpořilo je 150 sympatizantů. Stávkovalo se hlavně v třídírnách v Praze a Brně, poboček se protest nedotkl.

Komentář: Stávka části zaměstnanců České pošty ukazuje na neschopnost státu podnikat

(pel)