Premiér Bohuslav Sobotka chce prosadit zvýšení důchodů ještě do příštích voleb.

Premiér Bohuslav Sobotka chce prosadit rychlejší tempo růstu důchodů ještě v současné koaliční vládě. Penze by se měly nově odvíjet od poloviny růstu reálných mezd, ne jako dosud od třetiny. Podle premiéra by se na penze ročně vydalo zhruba o 3 miliardy korun více.

„Výdaj není tak razantní, aby ho státní rozpočet neunesl,“ uvedl Sobotka.

S návrhem vyšší valorizace penzí přišla důchodová komise a ČSSD si ho osvojila. Upravit tempo zvyšování důchodů bude chtít ČSSD prosadit ve Sněmovně při schvalování zákona, který má zakotvit věk 65 let jako strop věku odchodu do důchodu, na čemž se už koalice dříve shodla.

Pokud by se důchody výrazněji nezvyšovaly, podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové by řada důchodců upadla do chudoby a musela by pobírat dávky.

„Důstojnější je, když to místo dávek lidé dostanou z peněz, které celý život odváděli,“ podotkla Marksová.

V brzké době chce předseda vlády představit i podporu „pracujících rodin s dětmi“. Podle něj řada z nich na přídavky nedosáhne, kvůli nízkým příjmům nemohou ani uplatnit daňové slevy. Návrh nyní vypracují experti.

Mezi další hlavní úkoly ministryně Marksové premiér označil zákon o sociálním bydlení a zvýšení zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách.

(pel)