Mravenci mohou pomoci lidstvu vyřešit nekonečné dopravní zácpy na dálnicích. Mravenci totiž dodržují zásady, díky kterým je jejich pohyb po „mravenčích dálnicích“ absolutně plynulý.

Mravenci mohou pomoci lidstvu vyřešit nekonečné dopravní zácpy na dálnicích. Věří v to indický vědec Apoorva Nagar z Indian Institute of Space Science and Technology (IIST). S každodenními dopravními zácpami se potýkají i řidiči v České republice. Jak chtějí situaci řešit naše úřady a zda se také hodlají inspirovat chováním mravenců, však doposud není nic známo.

Apoorva Nagar zasvětil svůj život zodpovězení otázky, proč u mravenců nedochází k pro člověka tolik známé dopravní zácpě a jak by se tato skutečnost dala převést do našeho všedního života?

Podle jeho zjištění mravenci využívají tři zásady, díky kterým je jejich pohyb po „mravenčích dálnicích“ tak plynulý.

Za prvé, mravenci nemají ego, proto se nepředvádějí nebezpečným předjíždění.

Za druhé, nevšímají si drobných srážek. Dokud nedojde k velké nehodě, pokračují dál v „jízdě“.

A za třetí, když se jejich „silnice“ zaplní, mravenci se stanou „unifikovanými“. Začnou se pohybovat po přímějších drahách s více konstantní rychlostí. Zároveň neprovádí žádné nečekané manévry podobné přejíždění z pruhu do pruhu bez upozornění.

Díky těmto třem zásadám se tak mravenci mnohem více podobají samořiditelným autům, než vozům řízených člověkem. A profesor Nagar doufá, že se mu toto chování podaří definovat matematickým vzorcem, který by pomohl regulovat budoucí chování lidí na dálnicích.

Je však otázkou, jak takový vzorec lidem na jejich dálnicích pomůže. Lidská auta jsou totiž – na rozdíl od mravenců – mnohem více citlivá na vzájemné kolize.

S každodenními dopravními zácpami se potýkají i řidiči v České republice, zejména ve větších městech. Jak chtějí situaci řešit naše úřady a zda se také hodlají inspirovat chováním mravenců, však doposud není nic známo. (sfr)