Hejtman Zimola o záchraně Kovosvitu MAS: „Nejsme typicky průmyslovým regionem, nicméně takovýto obrat v situaci za dobu mého působení v čele kraje nepamatuji.“

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola označil za ojedinělou záchranu krachující společnosti Kovosvit MAS. Firma se v létě letošního roku ocitla ve vážných provozních problémech. Po vstupu strategického investora Industry Innovation se však podnik velmi rychle konsolidoval a nastartoval svůj další rozvoj.

Společnost Kovosvit MAS je tradičním jihočeským výrobcem obráběcích strojů a je také nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl.

Letos v létě se však firma ocitla ve vážné krizi. V období prázdnin se v podniku zastavil provoz. Byly pozastaveny dodávky, zastavena byla i montáž a začaly hromadné odchody zaměstnanců.

Rychlá záchrana

Situace se však velmi rychle změnila po vstupu nového strategického investora, Industry Innovation, do společnosti Kovosvit MAS v září 2016.

Společnost Industry Innovations je ovládaná průmyslníkem Jaroslavem Strnadem, majitelem holdingu CZECHOSLOVAK GROUP (CSG).

Ten podporuje projekt záchrany Kovosvitu MAS, zaštiťovaný společností Industry Innovations, jako strategický partner.

„Stejně jako v jiných případech je i zde naším cílem zachránit tradiční průmyslový podnik, který je významným zaměstnavatelem v jihočeském regionu,“ uvedl k tomu Jaroslav Strnad.

Současně s příchodem nového strategického investora se do vedení firmy vrátil i někdejší ředitel podniku Filip Winkelhofer.

Tomu se za pomoci nového vlastníka podařilo zastavit počínající vlnu odchodů zaměstnanců, zajistit komunikaci s dodavateli, rychle posílit obchodní úsek a zacílit na jiné trhy mimo Ruska, na kterém byl Kovosvit MAS před příchodem Industry Innovations převážně závislý.

Pozitivní vývoj

Záchranu jihočeské firmy Kovosvit MAS ocenil i hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD), který zdůraznil, že ho aktuální pozitivní vývoj ve firmě těší.

„Nejsme typicky průmyslovým regionem, nicméně takovýto obrat v situaci za dobu mého působení v čele kraje nepamatuji,“ prohlásil Zimola.

„Věřil jsem tomu, že podnik s tak dlouhou a známou tradicí je schopen se opět postavit na nohy. Vše ale záleželo na schopnosti investorů a věřitelů se dohodnout,“ zdůraznil hejtman.

Informoval současně, že jeho úřad – i vzhledem k počtu zaměstnanců, jejichž pracovní místa byla v Kovosvitu ohrožena – sledoval vývoj ve firmě velmi podrobně.

„Dokonce jsme ve spolupráci s jihočeskou tripartitou a tehdejším vedením společnosti připravovali krizové plány, jak by mohl kraj v případě náhlých ztrát zaměstnání vypomoci,“ uvedl Zimola.

Zimola: „Nejsme typicky průmyslovým regionem, nicméně takovýto obrat v situaci za dobu mého působení v čele kraje nepamatuji.“ 

Na krajské úrovni tak připravovali například mimořádné nasazení expertů z pracovního úřadu přímo na místě, aby byli zaměstnancům co nejblíže. Plánovány byly i změny v autobusové dopravě pro případ, kdy by bylo třeba pomoci lidem s dojížděním do jiného zaměstnání.

Kovosvit MAS v současnosti zaměstnává 620 lidí, což je o zhruba 120 osob méně, než na začátku roku 2016.

Jihočeský hejtman vidí optimisticky i další vývoj Kovosvitu.

„Chci věřit, že jeden z nejtradičnějších jihočeských podniků a jeden z největších zaměstnavatelů v regionu se bude pohybovat pouze v černých číslech. Což znamená práci pro lidi a slušné platy za tuto jejich práci,“ řekl Zimola.

Největší průmyslový podnik

Kovosvit nadále zůstává největším průmyslovým podnikem ve městě Sezimovo Ústí. Starosta města Martin Doležal informoval, že v současné době je ve firmě Kovosvit zaměstnáno zhruba 140 občanů města Sezimovo Ústí.

Dopady případných problémů společnosti na město by podle Doležala sice nebyly tak významné, jako v minulosti, přesto však problémy Kovosvitu nebyly vedení města lhostejné.

Situací se operativně zabývala rada a zastupitelstvo města, které již v srpnu schválily opatření ke zmírnění dopadů tehdejší nepříznivé ekonomické situace firmy Kovosvit MAS na zaměstnance – občany města.

Šlo například o osvobození od zpoplatnění žádostí o povolení splátkového kalendáře či prodloužení interních lhůt města pro vymáhání pohledávek za nájemným a službami spojenými s nájmem bytu.

Díky aktivity strategického investora však těchto opatření nylo potřeba využít. Strnadova Industry Innovations postupovala v obnově a znovunastartování prosperity Kovosvitu velmi efektivně.

Po vstupu strategického investora INDUSTRY INNOVATION do Kovosvitu továrnu navštívil i ministr průmyslu Jan Mládek.

Po vstupu strategického investora INDUSTRY INNOVATION do Kovosvitu továrnu navštívil i ministr průmyslu Jan Mládek.

Plán restrukturalizace

Velmi rychle byl schválen plán restrukturalizace a racionalizace.

„Došlo k okamžitému uříznutí všech neproduktivních činností. Společnost se nyní zaměřuje na efektivní řízení, kontrolu a důslednou exekuci plánu pro zajištění provozního financování,“ uvedla samotná společnost.

Společnost Kovosvit MAS je dnes již finančně stabilizovaná a dochází v ní k postupnému umořování závazků po splatnosti.

Pro rok 2017 jsou plánovány tržby na úrovni tržeb 1,65 mld. Kč. Mimo hlavního odvětví podnikání, tedy prodeje strojů a technologií, je druhým nejvýznamnějším přispěvatelem do firemního rozpočtu vlastní slévárna s tržbami 340 mil Kč ročně.

Personální stabilizace

Byla zajištěna manažerská, personální a organizační stabilita firmy s obsazením klíčových pozic, a to na všech úsecích.

„Nově vytvořená ´plochá´ organizační struktura zajišťuje přímé a rychlé řízení, nutná je vždy plná informovanost všech zaměstnanců o aktuálním stavu a zamýšlených krocích,“ informovala firma.

Společnost má nového obchodního ředitele, ředitele servisu a personálního ředitele. Do firmy se s generálním ředitelem vrátila i finanční ředitelka. Probíhá vyjednávání o kolektivní smlouvě.

Růst obchodu

Růst obchodu převyšuje původní očekávání. Primární důraz vedle nutných úsporných opatření klade firma na rozvoj obchodních aktivit včetně poprodejních služeb.

Na vysoké úrovni funguje obchodní tým tuzemského prodeje, stejně jako tým v dceřiné společnosti v Polsku. Dále probíhají nábory obchodních manažerů k posílení exportního prodeje.

Firmě se také daří získávat nové kontrakty a to především přímým prodejem doma, na Slovensku i v dceřiné společnosti v Polsku.

„Při zachování plné podpory těchto trhů je však cílem plně nastartovat exportní aktivity. Obnovují se také obchodní kanály do Ruska, avšak obchody musí být finančně zajištěné a bezpečné,“ zdůraznila společnost.

Nový generální ředitel 

Do funkce generálního ředitele podniku Kovosvit MAS přijde po pěti letech Libor Kuchař. Vystřídá Filipa Winkelhofera, který odchází ze zdravotních důvodů.

Ke změně dojde na konci roku 2016.

Filip Winkelhofer působil ve funkci generálního ředitele a člena představenstva v klíčovém období po nástupu nové investora, společnosti Industry Innovations, od září letošního roku. Obě funkce bude zastávat do 31. 12. 2016.

Libor Kuchař se těchto funkcí ujme 1. ledna roku 2017.

Působení dosavadního generálního ředitele Winkelhofera bylo od počátku dohodnuto jako přechodné.

Nový strategický investor Kovosvitu, společnost INDUSTRY INNOVATION, spolupracuje s holdingem CSG. Není však součástí holdingové struktury CZECHOSLOVAK GROUP.

CSG v Česku i na Slovensku

CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) je holding zastřešující významné průmyslové podniky zejména v České republice a na Slovensku.

Holding buď přímo, nebo prostřednictvím svého stoprocentního majitele Jaroslava Strnada, drží většinové podíly v automobilce Tatra Trucks, výrobci hodinek Prim společnosti Elton hodinářská, podniku na vývoj a výrobu speciálních vozidel Excalibur Army či významném producentovi brzdových systémů pro kolejová vozidla Dako-CZ.

Aktuálně holding připravuje obnovení výroby užitkových automobilů Avia poté, co byl na jaře 2016 odkoupen stejnojmenný podnik v pražských Letňanech od indického vlastníka. Strategií holdingu je rozvíjet tradiční průmyslové podniky, které nejsou montovnami, ale provozují výrobu s vysokou přidanou hodnotou a exportním potenciálem.

Konsolidované tržby Czechoslovak Group za rok 2015 byly ve výši 4,7 miliardy korun a EBITDA dosáhla 1,27 miliardy korun.

Při zahrnutí dalších významných podniků ovládaných stejným majitelem, jež ale v roce 2015 ještě nebyly součástí konsolidovaného holdingového celku, jsou výsledky podstatně lepší.

Celkový součet tržeb společností konsolidačního celku CSG a společností kontrolovaných stejným majitelem dosáhl 13,6 miliardy korun. Ukazatel provozního zisku (EBITDA) činí 1,5 miliardy korun. (sfr)