Průměrná mzda v ČR vzrostla na 27 220 korun.

Ve třetím čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v České republice vzrostla o 1 170 korun a zvýšila se tak na 27 220 korun, to je meziroční nárůst o 4,5 procenta. Po odečtení inflace se výdělek zvýšil o 4 procenta. Dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu ale nedosáhnou. Data plynou z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Medián mezd činil 23 527 korun, to znamená, že polovina zaměstnanců má nižší a polovina vyšší mzdu, než je zmiňovaná částka. U mužů dosáhl 25 720 korun, u žen byl o 4759 korun nižší.

„Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11 365 a 43 349 korunami,“ uvedli statistici.

Výdělky v podnikatelské i nepodnikatelské sféře rostly zhruba stejně. V podnikatelské stoupla průměrná mzda o 4,5 procenta a po odečtení inflace o čtyři procenta, zatímco v nepodnikatelské oblasti nominální nárůst činil 4,6 procenta a reálný 4,1 procenta.

Vzhledem k tomu, že na trhu stále existuje silná nabídka volných pracovních míst a firmy považují nedostatek zaměstnanců za stále větší problém pro jejich další expanzi, dá se čekat, že růst mezd bude nejen pokračovat, ale že bude akcelerovat.

„Překonání pětiprocentní hranice růstu by proto v roce 2017 neměl být velký problém, zvlášť když napomůže i navyšování platů ve veřejném sektoru a výraznějšímu nárůstu minimální mzdy,“ uvedl Petr Dufek, ekonom ČSOB.

Nejnižší průměrná mzda je stále v Karlovarském kraji, kde si průměrný zaměstnanec vydělá 23 400 hrubého. Naopak nejvyšší výdělky jsou i nadále v Praze, kde průměr dosahuje 34 512 korun.

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí nejvíce meziročně vzrostla v Ústeckém kraji, kde to bylo o 5,4 procenta, nejméně v Moravskoslezském kraji – o 3,2 procenta.

Zdroj: ČSÚ

Zdroj: ČSÚ

(pel)