Elektronická evidence tržeb byla spuštěna na ostro. Systém zatím funguje bez problémů, chystá se ale řada protestů.

Systém elektronické evidence tržeb (EET) byl spuštěn na ostro. Provozovatelé restaurací a hotelů začali podle zákona tržby evidovat elektronicky. Systém prý zatím funguje bez problémů, první den přišlo na servery finanční správy 2,8 milionu účtenek. 

„K systému EET se zatím připojilo 37 169 podnikatelů, běží plynule, bez problémů. Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou vteřinu,“ uvedla Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství .

Zákon stanovil hraniční limit komunikace pokladen se servery na dvě vteřiny. Pokud pokladna obchodníka obdrží do dvou vteřin od odeslání údaje o evidované tržbě identifikační kód, musí vystavit účtenku s uvedením tohoto kódu.

Pokud do dvou vteřin kód neobdrží, vystaví účtenku bez něj. Mezní dobu odezvy zařízení si ale nastavuje poplatník sám s přihlédnutím k druhu vykonávané činnosti a kvalitě připojení. Při nastavení této doby ale musí mít na paměti, že příliš krátká doba by mohla mařit průběh evidence tržeb.

Problémy u benzinek

EET ale zkomplikovalo odbavení zákazníků u některých čerpacích stanic, jejichž součástí je občerstvení s posezením.

„Systém zatím funguje, ale jedna transakce zdrží obsluhu a zákazníka zhruba o šest sekund. Při průměrném počtu 850 zákazníků za jednu směnu ztratíme čekáním na účtenku zhruba 1,5 hodiny, “ sdělil Tomáš Pavlůsek, provozovatel několika čerpacích stanic Shell v Olomouckém kraji.

EET je zatím povinná pro podnikatele v ubytovacích a stravovacích zařízeních, první vlna se týká zhruba 40 tisíc živnostníků.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Podle odhadů ministerstva financí přinese EET do státního rozpočtu jen za první rok přes 4 miliardy korun. Jakmile budou tržby hlásit všichni, odhadl to Babiš až na 18 miliard.

Ministerstvo slibuje, že v prvních týdnech budou úředníci shovívaví a dle možnosti budou řešit přestupky domluvou, nikoliv pokutou, která může být až ve výši 500 tisíc korun. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Chystají se masivní protesty

Desítky provozoven, hostinců, pekáren i dalších služeb se dosud přihlásily k masivnímu protestu „Zavřete krám“, který proti elektronické evidenci tržeb zorganizovala Asociace podnikatelů a manažerů. Protest vyvrcholí sobotní demonstrací v centru Prahy na Václavském náměstí.

Na seznamu, který asociace uvádí jako výčet prodejen, jež zůstanou v první den povinné EET uzavřené, je například rozsáhlá síť pekáren firmy Šumava Group, která uzavře všech 150 provozoven na jednu hodinu, dále úklidová firma z Mostu, cykloservis z Jičína, pohřebnictví Josef Matoušek ze Světlé nad Sázavou nebo například kavárna Jankl z Pacova.

Speciální formu protestu proti rozjezdu elektronické evidence tržeb zvolili poslanci TOP 09. Do Sněmovny dorazili ve čtvrtek s visačkami „účtenka pro Babiše“.

„Je to symbolické vyjádření našeho protestu k 1. prosinci, dni, kdy začala likvidace českých živnostníků, zejména na venkově,“ uvedl poslanec za TOP 09 Michal Kučera.

Účtenka je formálně za zakoupení koblihy. A opoziční strana na účtence uvádí, že náklady spojené se zavedením EET jsou 20 tisíc korun plus 480 měsíčně.

Restaurace údajně kvůli EET zdražují

V některých restauracích se ceny jídel zvýšily skoro o dvacet procent. Přitom mají od 1. prosince o šest procent nižší daň z přidané hodnoty.

Zdražení mnohé restaurace avizovaly ještě před ostrým startem EET, například pražská hospoda Na Radnici.

Tři restaurace v Radlické ulici na pražském Smíchově ode dneška shodně zdražily přibližně o patnáct korun za jídlo v poledním menu. Jednou z nich je i Tradice, značková restaurace plzeňského Prazdroje, která měla už s předstihem v provozu elektronické pokladny i zavedený internet.

Komentář: EET je totální útokem na svobodu podnikání a může vést v Česku ke katastrofě čtěte zde

(pel)