Podnikatelé a živnostníci nesouhlasí s EET a protestovali "smutečním průvodem", kteří projel centrem Prahy.

Centrem Prahy projel protestní smuteční průvod 20 podnikatelů a živnostníků, kteří nesouhlasí se zákonem o elektronické evidenci tržeb (EET). Podle organizátorů protestu je EET hrobem svobodného podnikání. 

V čele průvodu jel vůz s rakví a černými vlajkami a nápisem Konec svobodného podnikání. Účastníci protestu se krátce zastavili před budovou ministerstva financí v Letenské ulici a zapálili zde svíčky.

„V hlubokém zármutku oznamuje všem občanům, že dne 30.11. tiše, bez boje, skoná svobodné podnikání,“ stálo na parte, které účastníci vyvěsili na svých vozech.

„Zákon o EET omezuje svobodu podnikání. Nejsme proti tomu platit daně, ale proti tomu, jakým způsobem je zákon diskriminační a jak poškozuje podnikatele. Rozhodli jsme se proto v poslední den svobodného podnikání vyjet do ulic, abychom dali najevo svůj nesouhlas,“ uvedl Bohumil Pražák, pořadatel akce.

Samotného Pražáka, který je majitelem půjčovny kánoí, se první fáze EET, která zasáhne restaurace a hotely, týkat nebude. Nechtěl ale sedět se založenýma rukama.

„Ačkoliv se mě to teď úplně nedotýká, mám potřebu se vyjádřit, nechci čekat, jestli se něco změní,“ řekl.

Protestů k EET se chystá více

Proti evidenci tržeb, která bude spuštěna 1. prosince, se chystají i další protesty. Asociace podnikatelů a manažerů vyzvala podnikatele a živnostníky, aby vyjádřili nesouhlas s elektronickou evidencí tržeb tím, že ten den přeruší provoz svých obchodů.

Asociace rovněž plánuje spolu s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou a hnutím Radostné Česko bez EET protest proti EET, a to na Václavském náměstí v Praze. Proti EET organizují lidé i petice.

Provozovatelé restaurací a hotelů začnou elektronicky evidovat tržby od 1. prosince. V první fázi se dotkne asi čtyřiceti tisíc podnikatelů.

Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Sněmovně přibývají také návrhy úprav EET, například lidovci chtějí osvobodit farmářské trhy nebo podnikatele, kteří se přihlásí k paušální dani a jejichž roční obrat není vyšší než 414 tisíc korun.

Ministr financí Andrej Babiš zase před pár dny navrhl, že by se EET nemusela týkat podnikatelů, jejichž roční obrat nepřesahuje 250 tisíc korun a kteří se přihlásí k paušální dani, a vyjmout chce také e-shopy.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

(pel)