Předseda vlády Bohuslav Sobotka pochválil Babišovu ministryni Karlu Šlechtovou za přípravu zákona o pohřebnictví, který už schválila vláda.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka pochválil Babišovu ministryni Karlu Šlechtovou za přípravu zákona o pohřebnictví, který už schválila vláda. Pohřební zákon přitom kritizuje pohřebnická asociace. Zákon navíc připravil úředník ministerstva, který si ke svému platu přivydělává právě v pohřebnictví a to díky státním příspěvkům na pohřby.

Novela zákona o pohřebnictví, kterou už schválila Sobotkova vláda, je podle premiéra úspěchem Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož čele stojí Karla Šlechtová (ANO). S tou se Sobotka sešel v rámci tzv. bilančních schůzek s ministry.

Šéf hnutí ANO, Andrej Babiš, označil tyto premiérovy schůzky za nesmyslné. Sociálně demokratický premiér podle koaliční dohody nesmí z vlády odvolávat ministry, které delegovaly ostatní koaliční strany (ANO respektive  KDU-ČSL).

Sobotka ocenil aktivitu resortu místního rozvoje při přípravě novely zákona o pohřebnictví.

„Bylo to stranou zájmu, legislativa hodně zastarala, jsem rád, že ministerstvo tady začalo jednat aktivně,“ zdůraznil Sobotka.

Likvidační zákon

Podle předsedy Asociace soukromých pohřebních služeb ČR Jaroslava Mangla však návrh nového zákona, který v říjnu schválila vláda, je likvidační pro mnoho pohřebních služeb.

Mangl k návrhu vzešlému z Ministerstva pro místní rozvoj uvedl, že resort do zákona nezapracoval žádné odborné požadavky asociace.

Novela podle Mangla nahrává nepoctivým pohřebním službám, kryje špatně odvedenou práci a umožňuje mimo jiné okrádat objednavatele pohřbů.

Úředník hrobařem 

Jak zjistil jeden z deníků, vlastněný stranickým šéfem ministryně Šlechtové, Andrejem Babišem (ANO), návrh zákona o pohřebnictví na ministerstvu připravoval úředník Tomáš Kotrlý, který v rámci svého spolku Tobit sám organizuje pohřby dětí a nenarozených plodů.

Za tyto pohřby inkasovali členové spolku státní příspěvek ve výši pět tisíc korun. Skutečné náklady jsou však podle pohřebních služeb nižší.

Uvedený úředník ministerstva pro místní rozvoj na základě odhalení jeho legislativní činnosti v oblasti pohřebnictví rezignoval na post výkonného ředitele spolku Tobit.

Možný střet zájmů ministerského úředníka Kotrlého, který připravoval novelu zákona o pohřebnictví a současně v této oblasti provozoval výdělečnou činnost, vyšetřovala i státní tajemnice ministerstva pro místní rozvoj Zdeňka Pikešová.Ta z pohledu dodržování zákona o státní službě neshledala jeho porušení.

Jak ale uvedla mluvčí ministerstva, samotná ministryně Karla Šlechtová v jednání úředníka Kotrlého „shledává morální a etický problém. (sfr)