Tripartita se shodla na zvýšení nemocenské, ve hře jsou tři varianty,

Lidem, kteří jsou dlouhodobě nemocní, by mohla vzrůst nemocenská. Existují tři varianty, které tripartita zvažuje. Denní dávky se tak mohou zvýšit až o 146 korun.

Tripartita se na jednání shodla na potřebě zvýšení nemocenské při delší pracovní neschopnosti. Existují však tři varianty, jak by se mohla změnit.

Změnu chce vláda přidat k novele o zdravotním pojištění, která už je ve Sněmovně. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nemá problém ani s novým návrhem, s nímž dnes přišli odboráři. Trvá však na shodě s ANO a KDU-ČSL, kterou budou vládní strany hledat na koaliční radě.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od 4. do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Následně hradí 60 procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu stát.

Ministerstvo práce na jednání tripartity přišlo se dvěma návrhy. Podle prvního by stát už od 31. do 60. dne nemoci hradil 66 procent základu, následně by šlo o 72 procent. Ve druhé variantě by byl nárůst výraznější.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula přišel na jednání ještě se třetí variantou, podle které by šlo o zvýšení o 78 procent už od 31. dne nemoci.

Svaz průmyslu a dopravy chce zavedení elektronických neschopenek

Středula potřebu shody na zvýšení nemocenské dříve označoval za nesmírně důležitou, protože při delší nemoci může podle něj člověk rychle spadnout do chudoby.

„Situace dlouhodobě nemocných je vážná,“ uvedl.

Stát by podle něj peníze na tuto variantu našel, protože hospodaří s výrazným přebytkem.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj sdělil, že svaz prosazuje ucelené a systémové řešení. Svaz na jednání podpořil první variantu ministerstva, podobně jako ČSSD.

„Optimální řešení by však mělo řešit celkovou efektivitu systému. Není možné, aby například zaměstnanec se zlomenou nohou šel předat lékařské potvrzení do své práce,“ uvedl Rafaj.

Po vládě proto chce zavedení elektronických neschopenek. Podle Rafaje by pomohly ke snížení administrativní zátěže firem a omezily zneužívání nemocenského pojištění.

Dnešní nemocenská činí u osoby s průměrným platem 27 tisíc korun zhruba 485 korun denně. U první varianty předkládané ministerstvem by si dlouhodobě nemocný člověk polepšil po 30 dnech nemoci o 49 korun a po 60 dnech o 97 korun denně. Ve druhé variantě jde o růst o 146 korun denně. Varianty by stát přišly na 2,3 miliardy, respektive 2,8 miliardy korun.

(pel)